Blinddoek Judith van Dorth

AVROTROS

Is het stuk stof in de collectie van Rijksmuseum Amsterdam daadwerkelijk de blinddoek van de Orangistische Judith van Dorth die zij droeg tijdens haar executie door patriotten in 1799 in Winterswijk? 

Ter dood veroordeeld

Eind 18e eeuw. Judith van Dorth is Oranjegezind en laat zich door niets of niemand tegenhouden als het op haar overtuigingen aankomt. Als de patriotten eind 18de eeuw aan de macht komen en de Oranjes naar Engeland worden verjaagd, gaat Judith uit protest de straat op. Uitgedost in oranje kleding en gewapend met oranje vlaggen, net als de feestende menigte op de achtergrond. Maar in 1799, in de jonge Bataafse Republiek, is dit ten strengste verboden. Het is Judiths laatste daad van protest. Ze wordt gearresteerd en twee maanden later ter dood veroordeeld. De executie vindt datzelfde jaar plaats.

AVROTROS

De executie van Judith van Dorth in 1799

“<span><span><span><span><span><span>Het verbaast me dat we anno nu zo weinig weten van Judith van Dorth, een uitgesproken Oranjegezinde vrouw die om haar politieke voorkeur ter dood is veroordeeld.</span></span></span></span></span></span>”
Stephanie Archangel, conservator Rijksmuseum Amsterdam

Blinddoek

Het lichaam van Judith van Dorth lichaam wordt bijgezet in de Hervormde Kerk in Lichtenvoorde. De blinddoek die bij haar executie werd gebruikt zou onderdeel zijn van de collectie van het Rijksmuseum. Maar klopt dat ook echt? Met behulp van een forensisch archeoloog, materiaal- en dradenonderzoek en bronnenonderzoek probeert het team van Historisch Bewijs de waarheid rond de doek te achterhalen.

Uitzending terugkijken

Historisch Bewijs - de blinddoek van Judith van Dorth zie je vrijdag 23 september om 22.20 uur op NPO 2.