De vlag van Willem Barentsz

AVROTROS

Zijn de vlagfragmenten in Rijkmuseum afkomstig van de vlag die op Willem Barentsz’ schip De Witte Swaen wapperde tijdens zijn expeditie naar een noordelijke doorvaart?

25.000 gulden

Aan het einde van de 16e eeuw was Nederland als handelsnatie erop gebrand om een snellere en kortere route te vinden via het Noorden naar Azië. Degene die deze route wist te vinden zou een bedrag ontvangen van 25.000 gulden. Op 10 mei 1596 onderneemt Willem Barentsz met zijn schip De Witte Swaen, een derde poging om via het Noorden Oostwaarts te gaan. 

Nova Zembla

Azië is nooit bereikt. Het schip loopt vast in het ijs bij het eiland Nova Zembla. Hier moeten Willem Barentsz en zijn bemanningsleden een zware winter overleven. Het team van Historisch Bewijs onderzoekt of deze vlagdelen toebehoren aan dit ongelofelijke verhaal. 

AVROTROS

Willem Barentsz en zijn bemanningsleden moesten het onder andere opnemen tegen hongerige ijsberen. 

Noorwegen

Het bizarre is dat er sprake is van een nog een bundel vlagfragmenten die ook verbonden zouden zijn aan de reis van Willem Barentsz. Deze fragmenten liggen in Tromsø, een plaatsje in het hoge Noorden van Noorwegen. 

Twee bundels fragmenten, twee mysteries en misschien een gezamenlijke geschiedenis.

Experts Stephanie Archangel en Robert van Langh reizen noordwaards om dit te onderzoeken.

“Compleet onwerkelijk”
Stephanie Archangel

Stephanie: ''Het bijzondere is, dat ik Nova Zembla als historische gebeurtenis pas echt goed begrijp nu ik er ben geweest. De sneeuwbergen in de bewoonde stad van Tromsø waren een al kop groter dan ik. Dat deze mannen met hun leren schoentjes, meer dan 400 jaar geleden die schurende kou hebben overleefd, het verhaal hebben weten door te geven, en dat die specifieke objecten nu in het Rijksmuseum hangen, is compleet onwerkelijk.''

Uitzending terugkijken

Historisch Bewijs zie je op vrijdag 16 september om 22.15 uur op NPO 2