6 x schilderijen van Marc Chagall

AVROTROS

Het werk van Marc Chagall is wereldberoemd en zit vol verhalen en verwijzingen. We zijn er even ingedoken! 

AVROTROS

Marc Chagall, Self portrait with seven fingers, 1913

Zelfportret met zeven vingers

Opvallend in dit zelfportret van Chagall is dat hij zeven vingers heeft. Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar zijn geboortedatum, namelijk de 7e van de 7e maand, maar het zou ook een referentie kunnen zijn naar het Joodse gezegde 'iets met zeven vingers doen'. Dit betekent zoveel als 'iets heel goed doen'. 

AVROTROS

Marc Chagall, Paris through the window, 1913

In Parijs neerdalen

In 1910 verhuisde Chagall vanuit Rusland naar Parijs, waar hij zich liet inspireren door de avantgarde-stromingen. Rechtsboven zie je een vallende man. Deze verwijst waarschijnlijk naar de eerste parachutesprong vanaf de Eiffeltoren in 1911, maar ook naar Chagall zelf die de sprong waagde naar een nieuw leven in Parijs. 

AVROTROS

Marc Chagall, I and the village, 1911

Dorpse droomwereld

In het schilderij I and the village lijkt het alsof er een verhaal in stukjes is gevallen. Er is van alles te zien, maar wat het nou precies betekent is onduidelijk. In elk geval komen er veel dorpse elementen in voor, die waarschijnlijk verwijzen naar Chagalls jeugd in Belarus. 

AVROTROS

Marc Chagall, Flying Lovers, 1918

Voorbij de zwaartekracht

Dit vliegende stelletje komt vaker voor op schilderijen van Chagall. Het zijn hijzelf en zijn vrouw Bella. Hun liefde is sterker dan de zwaartekracht! 

AVROTROS

Marc Chagall, The Grand Circus

Circus

Chagall was gek op het circus. Hij zag het als metafoor voor het leven: een betoverende show waarin zowel het komische als het tragische een plek hebben. Zijn hele leven schilderde hij dit soort vrolijke circustaferelen. 

Nu te Zien! bij het Krona Museum

In het Krona Museum in Uden is werk van Chagall te zien naast werk van hedendaagse kunstenaars bij de tentoonstelling 'Tussen Werelden'. Vanuit religie vinden de kunstwerken verbinding met elkaar. Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, nam voor Nu te Zien! een kijkje. Via de link hieronder kun je de aflevering terugkijken! 

Kijk Nu te Zien! Tussen Werelden terug