De klanken van Chagall - Aflevering 1: Jeugd in de sjtetl

AVROTROS

In de online serie 'De klanken van Chagall' gaan Radio 4-presentatoren Ab Nieuwdorp en Annemieke Bosman op zoek naar muziek bij het werk en leven van kunstenaar Marc Chagall.

In deze aflevering van De klanken van Chagall bespreken Ab en Annemieke het schilderij 'The Death' uit 1908. In het schilderij zie je op het huis de opa van Chagall zitten, die hij weergeeft met een viool in zijn handen. De viool is een centraal element in het leven van de Chassidische Joden. Ab heeft daar een mooie muzieksuggestie bij, de 'Chassidic Kaddish'.

Wil je meer weten over muziek en Marc Chagall? Luister in de periode van 17 maart t/m 8 mei 2020 op woensdagochtend naar het radioprogramma De Klassieken met Ab Nieuwdorp (tussen 09:00-12:00 uur) en op vrijdagavond naar Opium met Annemieke Bosman (tussen 22:30 - 00:00) op NPO Radio 4.

Heb jij zelf nog muzieksuggesties? Stuur ze dan naar [email protected] en wie weet komt jouw suggestie in de onderstaande playlist. 

De muzikaliteit achter de werken van Marc Chagall

In elke aflevering van De Klanken van Chagall bespreekt Annemieke Bosman (Opium) een schilderij uit een bepaalde levensfase van Chagall, waar Ab Nieuwdorp (De Klassieken) passende muziek bij zoekt. De klanken van Chagall is een online serie bij het programma Krabbé zoekt Chagall.