Van schoonheid tot status! 4 x schaamteloze zelfpromotie in Pompeï en Herculaneum

AVROTROS

We presenteren ons graag op ons best en dat blijkt van alle tijden. De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het Drents Museum laat zien dat ook de Romeinen niet vies waren van een stukje zelfpromotie.

Schoonheid en kunst waren belangrijk bij de Romeinen. Schoonheid is niet alleen een lust voor het oog, maar ook goed voor de ziel. Ze omringden zich graag met mooie spullen, pronkten met hun rijkdom en deden zichzelf graag succesvol en machtig voor. Hoe werkten zij aan hun imago en reputatie?

1. De fillers en filters van de Romeinse tijd

Augustus, de eerste Romeinse keizer, bleef in zijn beeltenis altijd jong. Vóór zijn tijd waren de beelden behoorlijk realistisch. Dat wil zeggen compleet met rimpels, grote neuzen en flaporen. Dat was niets voor Augustus. Hij drukte zijn macht uit via geïdealiseerde beelden, perfect in symmetrie.

AVROTROS

Links beeld keizer Augustus (1e eeuw na Chr.)  uit de tentoonsteling Sterven in schoonheid. Foto: Sake Elzinga

2. Fake it till you make it

Het koppel op dit zelfzame en bijzondere fresco straalt rijkdom en macht uit. Al was de werkelijkheid anders, want het gaat om een bakkersechtpaar! Zij draagt een kapsel dat populair was aan het keizerlijk hof en hij een toga die mannen met een publieke functie dragen. Met de rol perkament en het schrijfwaar laten ze zien dat ze geletterd zijn. 

AVROTROS

Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, 1e eeuw na Chr., vindplaats Pompeï (Foto Museo Archeologico Nazionale in Napels)

3. Statussymbool

Met dit indrukwekkende beeld was het goed pronken. Het verwijst naar een verhaal van de Romeinse dichter Ovidius. Als een jager de naakte godin Diana bespiedt, verandert zij hem in een hert. Waarna hij door zijn eigen jachthonden wordt verslonden. Best een gruwelijk beeld, maar je laat wel zien dat je intelligent en belezen bent. 

AVROTROS

Beeld van een jachtscène (1e eeuw na Chr.) uit de tentoonsteling Sterven in schoonheid. Foto: Sake Elzinga

4. Stylingtips

Huiseigenaren vonden het heel belangrijk de laatste mode te volgen op het gebied van huisdecoratie. Ze imiteerden marmer om zo hun muren kostbaar te laten lijken of ze creëerden architectonische illusies om de kamer groter te laten lijken. 

AVROTROS

<span><span><span><span><span><span>Fresco uit Villa van de Papyri (1e eeuw na Chr.) </span></span></span></span></span></span>uit de tentoonsteling Sterven in schoonheid

Goed bewaard door de Vesuvius

Dat we zo goed weten hoe het leven van deze Romeinen eruit zag, komt door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 na Christus. Het leven in Pompeï en Herculaneum kwam abrupt tot stilstand. Dagenlang werden kolkende lava, gas, stenen en puin uitgestoten.

Het liet de twee Italiaanse steden verdwijnen onder een metersdikke laag as. Door die dikke aslaag is alles goed geconserveerd. Pompeï en Herculaneum werden zo de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd.  

Nu te Zien!

In Nu te Zien! neemt museumdirecteur Marieke Uildriks een kijkje bij de tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum’ in het Drents Museum. De meer dan honderd archeologische kunstschatten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 18 januari om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

Kijk Nu te Zien! terug