Van Parijs tot New York en van stratenplan tot snapshot. Deze kunstenaars weten te betoveren met hun blik op de stad.
Dit is een van de bekendste werken van de impressionistische schilder Gustave Caillebotte. Het geeft een goed beeld van hoe Parijs er in zijn tijd uitzag. Bij de grote stadsvernieuwing van Georges-Eugène Haussmann kreeg de stad brede boulevards met trottoirs voor de voetgangers.
Schilder George Hendrik Breitner liet zich inspireren door het Amsterdamse stadsleven. Zijn schilderij is net een snapshot, iedereen lijkt te zijn stilgezet in zijn beweging. Breitner gebruikte ook echt foto's als voorstudie voor zijn werk. De foto's zijn nog in het stadsarchief van Amsterdam terug te vinden.
Wie is de mysterieuze vrouw op de voorgrond?
Giovanni Antonio Canal, ook wel Canaletto genoemd, kwam uit Venetië en werd beroemd met zijn gedetailleerde schilderijen van Italiaanse steden. Dit soort schilderijen vol details van een stad of ander uitzicht heten 'veduta'. Canaletto ontdekte dat ze erg populair waren bij toeristen en verzamelaars.
Piet Mondriaan liet zich voor dit kunstwerk inspireren door New York. De patronen en ritmiek van de vlakken verwijzen naar het tempo, ritme en stratenplan van de stad. Mondriaan werkte de laatste tien dagen van zijn leven aan dit werk, maar kreeg het niet af.
Hans Baluschek is in Duitsland een gevierd kunstenaar. Zijn werk heeft steevast zijn woonplaats Berlijn als onderwerp. Baluschek ontpopte zich als een sociaal-realist met aandacht voor arbeiders, daklozen en sekswerkers. Deze groepen gingen gebukt onder de negatieve gevolgen van het kapitalisme en de enorme ongelijkheid in de stad.
In het tv-programma Nu te Zien! bekijkt Paulo Martina, directeur van De Musea Zutphen, het werk van Hans Baluschek in Museum Arnhem. Daar hangt, in de tentoonstelling ‘Hans Baluschek & Carel Willink – Kunst voor het volk’, zijn werk naast het werk van zijn leerling, Carel Willink.
Kijk Nu te Zien! op dinsdag 25 april 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.