Deze 16 kunstenaars zijn jonger dan 40 en behoren tot de absolute internationale top. Ondanks de digitale beelden waar ze mee opgroeiden, kozen ze voor de schilderkunst. Ze combineren eeuwenoude technieken met verhalen van nu. In Museum De Fundatie in Zwolle zie je hun werken in de tentoonstelling 'Brave New World'.
Deze generatie kunstenaars kijkt op een nieuwe manier naar de schilderkunst en naar de wereld. Ze blijven in hun werk dicht bij huis, maar hebben ook een scherp oog voor de wereld om hen heen. Wij lichten vijf van de zestien schilders uit die te zien zijn in De Fundatie in Zwolle.
Njideka Akunyili Crosby (Nigeria, 1983) maakt schilderijen die zijn gebaseerd op collages en foto’s. Ze is geboren in Nigeria, werkt in Los Angeles en beide werelden komen terug in haar werk.
De scènes in haar kunstwerken zijn geïnspireerd door haar eigen ervaringen en herinneringen. Zo kan ze een familiefoto uit Nigeria vermengen met het interieur uit haar eigen appartement.
Het werk van Christina Quarles (VS, 1985) is geïnspireerd op haar dagelijkse ervaringen rondom identiteit. Ze omschrijft zichzelf als een queer, cis-vrouw, geboren uit een zwarte vader en witte moeder.
Ze wil met haar schilderijen de aannames en persoonlijke oordelen over seksuele, raciale en gender identeiteiten in twijfel trekken en ontkrachten. Dit doet ze door een ongeorganiseerd lichaam in een staat van overdaad te verbeelden. Haar visie is dat overdaad kans geeft op tegenstrijdigheden, waar te weinig informatie leidt tot vaagheid.
De werken van Antonio Obá (Brazilië, 1983) richten zich op de relatie tussen religie, macht en sociale identiteit. Hij onderzoekt rituelen, maar houdt zich ook bezig met politieke kwesties als de doorwerking van het kolonialisme en slavernij in het Brazilië van vandaag de dag.
Naast schilderijen uit hij zich ook in beeldhouwkunst en performances, waarin zijn eigen lichaam het uitgangspunt vormt.
In de abstracte werken van Anh Trần (Nieuw-Zeeland / Vietnam, 1989) draait het om zichtbaarheid en onzichtbaarheid. Als Vietnamese kunstenaar die in de Westerse wereld werkt, is ze zowel insider als outsider.
Trầns werken gaan uit van een spontane energie en sensaties. Ze maakt gebruik van diverse schildermethodes en materialen.
Sanya Kantarovsky (Rusland, 1982) is geboren in Moskou maar woont en werkt momenteel in New York. Zijn werken hebben een duistere humor die de privéruimte het publieke domein in duwt. De figuren worden ontmaskerd, aangekeken of gepord.
Ook te zien in Museum De Fundatie in Zwolle:
Louis Fratino (VS, 1993)
Raquel van Haver (Nederland, 1989)
Loie Hollowel (VS, 1983)
Cuj Jie (China, 1983)
Melike Kara (Duitsland, 1985)
Neo Matloga (ZuidAfrika, 1993)
Christina Quarles (VS, 1985)
Marina Rheingantz (Brazilië, 1983)
Avery Singer (VS, 1987)
Salam Toor (Pakistan, 1983)
Issy Wood (VK, 1993)
Portia Zvavahera (Zimbabwe, 1985)
Wil je meer zien? Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, bekijkt in Nu te Zien! het werk van de zestien jonge, internationale schilders in Museum De Fundatie in Zwolle.
Nu te Zien! zie je op woensdag 5 april 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.