De inspiratiebronnen van Gianni Versace

AVROTROS

In het Groninger Museum is een groot retrospectief te zien van Gianni Versace, de toonaangevende modeontwerper met zeer uiteenlopende inspiratiebronnen!

AVROTROSDirk Patschkowski

Barocco

Barok

Eén van de belangrijkste inspiratiebronnen van Gianni Versace was de Italiaanse barok, waarbij zowel in de architectuur als in de schilderkunst alles draaide om veelheid en overdaad. Die stijl vind je absoluut terug in de drukke prints vol ornamenten en decoratieve designs van Versace. 

AVROTROSDreamrealizer

Ketting met Medus-koppen

Medusa

Wie in haar ogen kijkt versteent. Dat is de straf die de wonderschone Medusa krijgt van de jaloerse Athena, die ook haar weelderige haar verandert in een bos slangen. Dit mythologische figuur koos Versace als logo voor zijn merk. Een vrouw waar zelfs godinnen jaloers op zijn en als je haar ziet is er geen ontkomen meer aan. 

AVROTROSCollectie Antonio Caravano Foto: Ruilof Images/Joop van Putten

Gianni Versace, hemd, lente/zomer 1993

Miami

Toen Gianni Versace in 1991 voor het eerst Miami bezocht, raakte hij betoverd door de vrolijke kleuren, mooie mensen en de vrije levenstijl. Bloemen, palmbomen, schelpen en Amerikaanse auto's, de hele beeldtaal van Miami verscheen vanaf dat moment in zijn extravagante beach looks. 

AVROTROSSiese Veenstra

Deel Pop Art-collectie

Pop Art

In Amerika raakte de couturier ook in de ban van de kleurrijke pop art. Net als Andy Warhol en Roy Lichtenstein nam hij bekende beelden uit de popcultuur en verwerkte ze in zijn designs. Zo gebruikte hij onder andere Warhols wereldberoemde portret van Marilyn Monroe. 

AVROTROSDirk Patschkowski

Atelier Versace herfst/winter 1992/3

Subculturen

Begin jaren negentig shockeerde Versace de modewereld met een collectie geïnspireerd op bondage en sm. Zwart leren jurken met riemen en goud metaal. De ophef was groot, de verkoop nog groter. 

AVROTROS

Bart bij Gianni Versace

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! trok Bart Rutten zijn meest extravagante outfit aan om in Groningen het succes van de modeontwerper te ontrafelen.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 11 januari om 21.10 uur op NPO 2.

Kijk Nu te Zien! terug