Al sinds zijn bestaan is de auto terug te vinden in de kunst en gebruikt als inspiratiebron. Als symbool voor vooruitgang, om mee te pronken of juist om ons een spiegel voor te houden.
Erwin Wurm speelt met volume en abstractie. Zijn werken hebben altijd verrassende vormen. Met de serie ‘Fat Cars’ bekritiseert hij de consumptiemaatschappij en onze behoefte aan status.
Andy Warhol kreeg in 1986 de opdracht van het Duitse Mercedes-Benz om voor het honderdjarig bestaan van de auto een serie zeefdrukken te maken.
De reeks, gewijd aan verschillende modellen uit de geschiedenis van de autofabrikant, kon Warhol niet afmaken. Hij overleed in februari 1987 in New York. Zelf had Warhol geen rijbewijs.
Dit lijkt een als kauwgom uitgerekte Citroën DS. Hoe dat kan? Kunstenaar Gabriel Orozco heeft de auto met grote precisie in de lengte in drie delen gezaagd en zonder het middendeel weer aan elkaar geplakt.
De auto is een terugkerend element in het oeuvre van Salvador Dalí. Het schijnt dat zijn eerste auto een Cadillac was en hij altijd trouw is gebleven aan het merk. Niet dat hij zelf een rijbewijs had. Zijn vrouw Gala reed in de auto’s.
Olaf Mooij belicht in zijn beelden en installaties de innige band die de mens heeft met de auto. Via de auto schetst hij op een speelse manier onze diepe liefde voor de auto en de offers die we ervoor brengen.
In Nu te Zien! stapt Paulo Martina, directeur van De Musea Zutphen, uit bij De Domijnen om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling 'Autopia' met kunstwerken van Olaf Mooij.
Nu te Zien! zie je woensdag 1 maart 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.