10 x Toscaanse weetjes

AVROTROS

Vanaf Ligurië reist Ilja door naar de regio Toscane. Dit is zeker geen straf voor de wijnboer, want Toscane behoort samen met Piemonte tot de beste wijnstreken van Italië. Naast lekkere wijnen staat Toscane onder andere bekend om zijn middeleeuwse stadjes, olijfbomen en groene cipressen.

Keiharde feiten: Toscane heeft een oppervlakte van 22.990 vierkante kilometer en behoort daarmee tot de vijf grootste regio’s van Italië. Er wonen zo'n 3,7 miljoen mensen verdeeld over tien provincies. Toscane telt 287 gemeentes en de hoofdstad is Florence.
 

Alles wat je wil weten over Toscane:

  • Tot de topwijnen van Toscane behoren wijnen zoals Tignanello en Sassicaia. Voor een flesje van deze ‘Super-Toscaners’ mag je een paar honderdjes neertellen ;)

  • Het Toscaanse eiland Elba dankt een groot deel van zijn bekendheid aan Napoleon Bonaparte, die tien maanden in ‘ballingschap’ op het eiland verbleef.

  • De regio is één van de oudste bewoonde gebieden in Italië.

  • Toscane telt ongeveer 120 natuurreservaten: perfect om rustig te wandelen.

  • De Toscaanse dichter en schrijver Dante Alighieri was zó populair in heel Italië, dat zijn ‘dialect’ werd overgenomen en tot op de dag van vandaag bekend is als de hedendaagse Italiaanse taal.

  • De eerste echte wegen in Europa zijn bedacht en gelegd in Florence, Toscane… “Alle wegen leiden naar Rome”

  • Er staan meer bezienswaardigheden in Toscane op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dan in heel Australië en Zuid-Afrika bij elkaar.

  • Niet alleen de toren van Pisa staat scheef. Ook staan in Toscane de Campanile van San Nicola en de Campanile van San Michele degli Scalzi hartstikke scheef.

  • Per jaar brengen 13 miljoen toeristen een bezoekje aan Florence.

  • Toscane doet tegenwoordig veel aan ‘agritoerisme’: toerisme op het platteland. Tot 1985 hadden sommige boeren het financieel moeilijk, waardoor ze genoodzaakt werden om ander werk te zoeken. Dit ging ten koste van de cultuur; in Italië wordt veel waarde gehecht aan de productie van voeding op kleine schaal. Agritoerisme is hiervoor de perfecte uitkomst: toeristen kunnen bijvoorbeeld logeren op een boerderij en overdag meehelpen met de productie op het boerenbedrijf.