AVROTROS
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met familie Kaldenberg uit Ik Vertrek? 'vele wegen leiden naar Rome'

Let op: dit hoort bij uitzending 22 oktober 2024

Familie Kaldenberg wil in Portugal een nieuw leven beginnen en een B&B bouwen. Met de vereiste vergunning wil het niet vlotten en de plannen moeten worden herzien. Hoe gaat het nu? Geloven ze nog steeds in hun droom of moeten ze alles verkopen?

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek
AVROTROS

Update familie Kaldenberg - Graça - Portugal

Hoe gaat het nu met ons?

Na de laatste opnames van Ik Vertrek in November 2023 moesten we afkicken van de gezellige draaidagen. Het nieuwe jaar zijn we onze onderneming gestart in Portugal, voor het werk in de makelaardij. We hopen in de toekomst meer mensen te begeleiden bij de aankoop van hun droomhuis en kopers te kunnen behoeden voor de muren waar we zelf tegen aangelopen zijn. 

Gelijk daarna vlogen we voor de eerste keer met zijn vijven voor familiebezoek naar Nederland. Daar hebben we intens genoten van de simpele dingen: knuffelen, koffie met taartje bij oma, patatje eten met pindasaus en een comfortabel warm huisje. Een dagje Efteling met de familie mocht ook niet ontbreken. 

Extra inkomsten

Ook ben ik (Sjarive) op gesprek gegaan in Amersfoort bij mijn nieuwe werkgever. Ik ben dankbaar voor de kans om online werk voor hen te verrichten. Ik werk ongeveer 15-20 uur per week. Dit geeft ons rust omdat er een stabiel minimaal inkomen is. De uren kan ik flexibel invullen, dus dat is ideaal om te combineren met onze andere bezigheden. 

De offerte voor de renovatie van het bijgebouw laat, op zijn Portugees, al maanden op zich wachten. Marcel heeft intussen de carport af kunnen maken na de levering van de dakplaten. Het aangezicht van het bijgebouw en ons huis is een doorn in het oog. Om het flink op te pimpen heeft Marcel de daken, gevels, deuren en ramen schoongespoten, geschuurd, bijgewerkt en geschilderd. Gewoon omdat het fijner thuiskomen is. Hij is altijd bezig met klussen in en rondom het huis. Het onderhouden van het land en de bomen kost veel tijd en energie. 

Dat geeft Marcel weinig voldoening. Het brengt immers geen inkomsten in het laatje en dat is iets dat hij moeilijk los kan laten. We hebben dan het idee dat we de kinderen tekort doen, terwijl we juist 24/7 bij de kinderen zijn.

Afgelopen voorjaar stond in het teken van familiebezoek in Portugal. Mijn zus Jhaïra met haar gezin kwamen voor de eerste keer. Het afscheid was des te lastiger; dat is het moeilijkste van onze emigratie. Cliché, maar oh zo waar: het gemis van de familie. 

Hoe doen de kinderen het?

De kinderen doen het goed op school en spreken al Portugees. Vooral Blu heeft het erg naar haar zin. Ze houdt van het buitenleven met onze honden Nerah en Branco. Dat blijft een stel apart! Als de honden de kans krijgen, nemen ze de poten, om vervolgens een paar uur of dagen later terug te keren. Ons ideaalplaatje van loslopende honden bij het huis hebben we dus los moeten laten. 

De jongens zijn naast school druk met hun eigen onderneming, het bouwen van custom made keyboards. Ook proberen ze online geld te verdienen met gaming lessen en het maken van YouTube video’s. Een baantje in de supermarkt of krantenwijk is hier niet aan de orde. Ook wil Dex het voetballen gaan oppakken.

AVROTROS

Blu met hond Nerah

AVROTROS

Jay, Sjarive, Blu en vrienden

AVROTROS

Oprit en houtschuur

AVROTROS

Ons woonhuis

AVROTROS

Op de toekomst

Hoe staat het met de vergunning? 

De hamvraag is natuurlijk hoe het staat met de vergunning. Helaas betekent een ‘Final Approval’ niet dat je een bouwvergunning hebt. We moeten een aannemer vinden die de juiste papieren en verzekeringen heeft. Die kan dan de laatste documenten indienen en starten. We waren verbijsterd toen we de bizarre bedragen in de offertes zagen. Circa 300% hoger dan onze architect José had aangegeven. 

Tot op heden hebben we geen aannemer gevonden die de B&B tegen een betaalbare normale prijs kan bouwen. De architect José lijkt veranderd van een vriend in een onbetrouwbare Portugees. 

Plannen bijstellen

Het zwembad hebben we in verband met de kosten uit het plan gehaald. Dit blijkt echter een onderdeel van de ‘Final Approval’ te zijn in de vorm van een brandpreventieplan (inclusief zwembad) dat dus onvoorziene torenhoge kosten met zich meebrengt. Als we dat nou allemaal geweten hadden... 

Onze droom staat stil

Al met al hebben we ruim € 20.000 uitgegeven aan de bouwaanvragen, leges, kosten voor de architect en extra land dat we moesten kopen. Na 3 jaar hebben we echter nog niks. Onze droom, het openen van de B&B, staat stil. Dat is moeilijk te verkroppen, maar we moeten door. 

Momenteel is Marcel in Nederland om 2 maanden als project manager/uitvoerder te werken. Dat is een ingrijpende beslissing geweest. Voor Marcel is het goed om te voelen hoe het is om weer in Nederland te verblijven. Terwijl Blu het meeste heimwee heeft naar de familie, heeft Marcel heimwee naar het ‘georganiseerde’ leven van vroeger. Snel kwam het inzicht dat hij het leven in Nederland geromantiseerd heeft. 

Nieuwe mogelijkheden  

Desondanks blijven we naar mogelijkheden zoeken. Een optie zou kunnen zijn om deels in Nederland en deels in Portugal te verblijven ( 3 weken in Nederland en 1 week in Portugal). Dat zal een grote impact hebben op iedereen. 

We zijn inmiddels plannen aan het maken om ons huis te verbouwen. De benedenverdieping gaan we eerst aanpakken. Muren slopen, een nieuwe vloer, voorzetwanden en een nieuwe keuken plaatsen. Ook worden alle kozijnen in het huis vernieuwd. Buiten wordt de gevel ‘uitgegraven’ en komt er een afwateringssysteem om het vochtprobleem aan te pakken. De buitenmuren moeten tevens geïsoleerd worden. Daarna kunnen we tijdelijk beneden gaan wonen. Dan volgt de bovenverdieping.

Ons masterplan is veranderd naar een ‘versimpelde’ uitvoering waarbij we boven blijven wonen. We zijn na 3 jaar toe aan een comfortabele woonomgeving, vooral in het lange regenseizoen. Op de begane grond handhaven we het appartement voor familie en vrienden. Er komt een recreatieruimte met infraroodcabine & badkamer. Plannen genoeg! 

Emigreren gaat niet altijd over rozen

We hebben het wel erg naar ons zin hier, het leven is minder gehaast. We hebben lieve behulpzame Portugese vrienden die ons te allen tijde bijstaan. We wonen op een prachtige rustige plek waar je de vogels en krekels hoort en waar we de hertjes en wilde zwijnen zien lopen.

Het gaat dus goed met ons. Eerlijkheidshalve met ups en de nodige downs. Vooral Marcel heeft het emotioneel erg zwaar gehad.

Over 5 jaar zien we onszelf wonen in Graça, Nederland of elders in Europa. Wie zal het zeggen?!?

Liefs Blu, Dex, Jay, Marcel & Sjarive Kaldenberg.

 

Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading