Van robijn tot sevigne en van parels duiken tot sugarloaf ring. De experts van Tussen Kunst en Kitsch delen bijzondere feitjes over juwelen, edelstenen en parels. Wist je dat...
Toch belandde deze Art Deco ring met gekalibreerde robijntjes bij de 93-jarige moeder van deze Tussen Kunst en Kitsch-bezoeker. Expert Martijn Akkerman legt uit waarom de ringen in Nederland niet zo mochten schitteren.
Daarvoor werden juwelen alleen ’s avonds gedragen.
Het is te vergelijken met het Wilhelmus, waarbij ieder couplet een beginletter heeft en die beginletters vormen samen de naam: WILLEM VAN NASSOV, Wilhelmus van Nassouwe. Dat is met dit juweel dus ook het geval, maar dan met de beginletters van de verschillende stenen in de hanger: Diamond, Emerald, Amethyst, Ruby, Emerald, Saphire en Tourmalin (in het Engels) vormen samen DEAREST. Het is dus een liefdesjuweel. De parel in het midden duidt op zuiverheid. We hebben het hier dus over pure liefde!
En natuurlijke Orient parels zeer zeldzaam zijn? In de ring met drie parels uit het onderstaande fragment hebben de parels verschillende kleuren. Expert Martijn Akkerman legt uit waar die kleurverschillen door ontstaan.
Naar de markiezin Madame de Sévigné, die altijd strikjes droeg.
Er is zelfs een Sugarloaf Mountain in Rio de Janeiro en die heeft precies de vorm van de steen in onderstaand fragment. De vlakken van deze piramidevorm moeten even groot zijn, daarom is het een moeilijke vorm om te maken.
Heb jij nog kostbaarheden in huis? Misschien zien we je wel aan de grote tafel bij Frits Sissing!