Achter de schermen bij Tussen Kunst en Kitsch

AVROTROS

Ook al is hij pensioengerechtigd, stoppen als regisseur bij Tussen Kunst en Kitsch is echter geen optie! “Het is een prachtprogramma, ik heb er nog veel te veel plezier in.” Regisseur Han Budding vertelt over zijn werkdag tijdens een opnamedag in Aviodrome in Lelystad in februari van dit jaar.

Van museum naar opnameset

Tussen Kunst en Kitsch bestaat al jaren. Sinds de start van het programma in 1984 wordt iedere aflevering in een ander museum in Nederland opgenomen. Een enkele keer reist het programma af naar België. In een dag wordt een museum omgebouwd tot opnameset. Een opnamedag begint 's ochtends om 07.00 uur en voordat de deuren om 11.00 uur voor de bezoekers opengaan, wordt achter de schermen alles tot in de puntjes voorbereid. Decor, licht, apparatuur, alles wordt startklaar gezet.

“het is een goed geoliede machine, al sinds 1984. En de helft van die tijd zit ik erbij”
Han Budding

Regisseur Han Budding en presentator Frits Sissing arriveren om 08.00 uur, evenals de producers van het programma: Jolanda Drion en Marjolijn Dissel. Rond 09.00 uur arriveren ook de experts, zodat er voldoende tijd is voor de visagie en de manicure, dit laatste is zeker belangrijk omdat de handen veelvuldig in beeld komen.

Alles over onze experts

De manicure vraagt om de handen stil te houden en dat is herkenbaar voor Han: “Als het niet nodig is, een item vooral niet oppakken, maar op tafel laten staan. Anders wordt monteren héél lastig.” Zo’n tien uur materiaal brengt hij terug tot een uitzending van drie kwartier.

AVROTROSAVROTROS

Manicure voor Rob Driessen

Drieduizend taxaties

Om 11.00 uur moet de opnameset klaar zijn, want dan arriveren de eerste bezoekers. Een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch trekt tussen de 800 en 900 bezoekers die, in verschillende rondes verspreid over de dag, gemiddeld drieduizend voorwerpen ter taxatie aanbieden.

Als er een interessant voorwerp voorbijkomt, overleggen de programmamakers óf de taxatie gefilmd wordt en wáár. “Drie cameramannen lopen vrij rond tussen de desks waaraan de experts staan. Bij de grote tafel – waaraan onze presentator Frits Sissing de pronkstukken bespreekt– staan drie camera’s opgesteld.” Buiten staat de regiewagen geparkeerd, van waaruit regisseur Han Budding de camera's aanstuurt.

Oog voor detail

Tijdens de opnames in Aviodrome Lelystad, tussen de vliegtuigen en antieke auto’s, werpt Han een laatste blik op de setting. “Heren, kan die Ford Fairlane met z’n neusje deze kant op komen te staan?” En: “Dat Fokker-logo fikt eruit, kunnen we daar nog iets aan doen?”

AVROTROSAVROTROS

Opnames Aviodrome

AVROTROSRonald J. Reinders

Oog voor detail

AVROTROSAVROTROS

Het team van Tussen Kunst en Kitsch

AVROTROSAVROTROS

Aan de grote tafel

Waardevolle verhalen

Han: “Natuurlijk zijn er veel voorwerpen waarvan ik denk: jeminee, dat wil ik nog niet eens bij de búren op de schoorsteenmantel zien staan. Maar kitsch kan ook heel waardevol zijn; juist de verhalen eromheen zijn de kracht van het programma. Het wordt pas spannend als tegen het einde van de dag blijkt dat we nog geen pronkstuk hebben gevonden.”  

De grote tafel

In tegenstelling tot de Antiques Roadshow, de Britse versie van Tussen Kunst en Kitsch, is Tussen Kunst en Kitsch niet gescript. Niemand weet van tevoren welke voorwerpen op zullen duiken tijdens een opnamedag. Dit maakt iedere opnamedag voor alle betrokkenen spannend.

Maar als het dan raak is, dan neemt het publiek plaats, snelt Han Budding naar de regiewagen, bereidt Frits Sissing zich kort voor en telt de opnameleider af. Actie!

“een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch is als pakjesavond bij Sinterklaas”
Emiel Aardewerk

Uitzending Tussen Kunst en Kitsch vanuit Aviodrome: woensdag 11 september 2019 

  • Veelgestelde vragen over Tussen Kunst en Kitsch

  • Als de experts het ook niet meer weten...

  • Wat je wel moet meenemen naar een opnamedag