Wandkleden van Picasso tot Bourgeois in Kunsthal Rotterdam

AVROTROS

Kunnen wevers de penseelstreken van beroemde kunstenaars in tapijten vangen? In Frankrijk is dit een eeuwenoude, soms tijdrovende, traditie. Om het wandtapijt van Picasso te maken was maar liefst zes jaar nodig. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bekijkt de wandkleden naar ontwerp van grote meesters als Picasso, Le Corbusier, Miró en Louise Bourgeois in de Kunsthal in Rotterdam op de tentoonstelling Extra Large. Te zien tot en met 3 januari!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 9 oktober 2020 om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Niet stoffig

Het heeft een wat stoffig imago, de weefkunst, maar met 'Extra Large' laat de Kunsthal zien dat niets minder waar is. De tentoonstelling bestaat uit 56 wandkleden, allen afkomstig uit Frankrijk. Dat is niet toevallig, want de Franse staat heeft de weefkunst altijd een warm (en financieel) hart toegedragen. Toen na de Tweede Wereldoorlog wandtapijten uit de mode dreigde te raken, spoorde de Franse staat grote namen als Picasso, Miró en Le Corbusier aan om zich aan de tapisserie te wagen. De moderne kunst en het traditionele weven bleken prachtig samen te gaan! 

AVROTROSSuccession Miró, c/o Pictoright Amsterdam 2019

Joan Miró, Composition No.1 Woman at the mirror, 1966

Springlevend

'Extra Large' toont werken van de afgelopen jaar in chronologische volgorde en vertelt op die manier over de ontwikkeling van de Franse tapijtkunst. Opvallend is dat de eeuwenoude ambacht nog steeds springlevend is. Bij wandkleden uit deze eeuw worden bijvoorbeeld computertechnieken ingezet en komen hedendaagse thema's als schoonheidsidealen in tijden van social media voorbij. 

AVROTROSSuccession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2019 // Foto: Françoise Baussan

Pablo Picasso, Women at their toilette, 1971-1977