Aan het hof in Milaan krijgt Leonardo een belangrijke opdracht van hertog Ludovico Sforza. Een klus van aanzien waar Leonardo da Vinci zich helemaal op stort, maar de Franse troepen gooien roet in het eten...
Diederik en Da Vinci: Van mislukking tot meesterwerk, 1489 - 1499 zie je op vrijdag 22 februari om 21.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.
Leonardo verzorgde spektakelstukken voor de extravagante feesten en partijen aan het hof van Milaan. De hertog van Milaan, Ludovico Sforza, gaf Leonardo da Vinci in 1490 de opdracht om een groots bronzen standbeeld van een paard te maken. Een megalomaan project. Da Vinci stort zich volledig op de opdracht: hoe beweegt een paard en wat zijn de lichaamsverhoudingen van het beest? Da Vinci sneed zelfs dode paarden open om te kijken hoe de spieren eruit zagen.
Drie jaar later in 1493 presenteerde Da Vinci het kleimodel van het paard, van maar liefst zeven meter hoog. Leonardo had het in één keer gegoten, helemaal in zijn eentje. Helaas heeft Da Vinci het beeld nooit kunnen afmaken... De Franse troepen bestormden Milaan en de hertog van Milaan had Leonardo's brons gereserveerd voor zijn wapens. Als eerbetoon aan Da Vinci, heeft Amerikaan Charles Dent het bronzenbeeld na al die eeuwen tot leven gewekt. In 1999 arriveerde het paard van Leonardo in Milaan.
Tussendoor schildert Leonardo het ene na het andere meesterwerk, waaronder Het Laatste Avondmaal. Voor deze beroemde muurschildering moest hij 13 bijbelse figuren schilderen en hij wilde hen zo echt mogelijk uitbeelden. Een jaar lang ging Da Vinci iedere ochtend de markt op om mensen te observeren, gelaatsuitdrukkingen te bekijken en om op zoek te gaan naar de 'echte' emoties van mensen. Het was de eerste muurschildering die Da Vinci zou maken. Al gebruikte Leonardo de verkeerde verf, de verf viel letterlijk van de muur... Napoleons troepen krasten zelfs de ogen uit en de muurschildering heeft een bom overleefd. Het Laatste Avondmaal is een schim van wat het ooit is geweest.