De geboorte van een genie

AVROTROS

Diederik van Vleuten reist Leonardo da Vinci achterna, precies 500 jaar na zijn dood. Da Vinci, een van de grootste genieën aller tijden, bekend om zijn meesterlijke kunst en uitvindingen.

Geboorteplek Vinci

Diederik bezoekt in de eerste aflevering geboorteplek Vinci, waar de jonge Leonardo als bastaardzoon opgroeit en zichzelf leert observeren en tekenen. Dit vormt de basis voor zijn latere meesterwerken. Dankzij de opa van Leonardo, die notaris was als beroep, is precies bekend op welke dag Da Vinci geboren was, namelijk op 15 april 1452... de geboorte van een wereldgenie! 

AVROTROS

De plek waar Leonardo da Vinci geboren is... Vinci!

AVROTROS

De plek waar Da Vinci gedoopt is

AVROTROS

Diederik komt meer te weten over de jeugd van Da Vinci

Dal van de Arno

Leonardo liet ons duizenden tekeningen na, waar moet Diederik beginnen om dichterbij Da Vinci te komen? Hij begint bij één van de eerste proffesionele tekeningen die er bewaard is gebleven: de tekening van het dal van de rivier De Arno, uit 1473. Het bijzondere aan de tekening is, is dat voor het eerst het landschap centraal staat. Da Vinci was misschien wel de eerste Europese kunstenaar die het landschap centraal stelt. Normaal stond het landschap op de achtergrond van bijvoorbeeld een heilige of bijbelsfiguur.  

Diederik bezoekt de plekken waar Da Vinci misschien zelf heeft gelopen, waar hij zijn inspiratie vandaan hield en waar het begin van de denkwijze van het wereldgenie is geboren. 

“Ik vind het altijd ontroerend, om op de plek te staan waar het kunstwerk is ontstaan”
Diederik van Vleuten
AVROTROS

Dal van de Arno, Leonardo's oudst bekende tekening (1473) | Museum Uffizi

AVROTROS

Diederik staat op de plek waar Da Vinci misschien ook heeft gestaan...