Tip van de redactie! Zeur Niet in het Allard Pierson

AVROTROS

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven met 'Heerlijk duurt het langst' de eerste musical van Nederlandse bodem. Het werd een groot succes! De tentoonstelling 'Zeur niet' belicht hun indrukwekkende oeuvre. Te zien in het Allard Pierson Museum tot en met 30 oktober!

Relikwieën

De typemachine van Annie, geschreven bladmuziek van Harry, de make-up-kist van Willem Nijholt. Relikwieën uit het musical-oeuvre van wonderduo Schmidt en Bannink. Samen schreven ze zeven musicals, die omarmd werden door het Nederlandse publiek.

AVROTROSAllard Pierson Museum

Zaaloverzicht Zeur Niet

Taboes

Gewapend met de lenige taal van Annie en de onuitputtelijke muzikaliteit van Harry sneden ze maatschappelijke thema's en doorbraken ze taboes zoals abortus en homoseksualiteit. In Foxtrot was de eerste kus tussen twee mannen op toneel te zien. Dit riep een hoop commentaar op, maar de kus ging er niet uit. 'Je doet pionierwerk', zei Schmidt tegen Nijholt. 

AVROTROSAllard Pierson Museum

Zaaloverzicht Zeur Niet

Terugblikken

In interviews blikken acteurs, producenten en creatives terug op de samenwerking met Schmidt en Bannink en op de invloed die ze hebben gehad en nog steeds hebben op de huidige musicalwereld in Nederland. Aan het woord komen o.a. Joop van den Ende, actrice Gerrie van der Klei en ontwerper Jan Beutener.

AVROTROSAllard Pierson Museum

Kostuumschetsen