Nu te Zien! Rondom Mondriaan in Kunstmuseum Den Haag

AVROTROS

Dit jaar is de 150e geboortedag van Mondriaan. Kunstmuseum Den Haag viert dat met een grote tentoonstelling over zijn werk, zijn tijdgenoten en de invloed die hij had op latere kunstenaars. Te zien tot en met 25 september! 

Verzamelen

Kunstmuseum Den Haag heeft met 300 werken de grootste Mondriaan-collectie ter wereld. In de loop der jaren heeft het museum kunstwerken verzameld die op een bepaalde manier een verbinding hebben met Mondriaan. In de tentoonstelling 'Rondom Mondriaan' wordt de bezoeker uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar die verbindingen. 

AVROTROSKunstmuseum Den Haag

Bob Bonies, Zonder titel, 1972-1974

Ontwikkeling

Mondriaan ontwikkelde zich als kunstenaar voortdurend. De collectie van Kunstmuseum Den Haag laat goed zien hoe hij van realisme naar abstract ging in zijn carrière, waarbij elke tussenfase aan bod kwam. 

AVROTROSKunstmuseum Den Haag

Piet Mondriaan, De grijze boom, 1911

Techno voor Mondriaan

Mondriaan had uitgesproken ideeën over (electronische) muziek. Daarom is er speciaal voor de tentoonstelling een techno-stuk gecomponeerd door Steven Brunsmann en Marco Spaventi op basis van Mondriaans bevindingen. 

AVROTROSBruikleen van ICN, Amsterdam.

Piet Mondriaan, Victory Boogie Woogie, 1942-1944

New York, New York

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is het wereldberoemde schilderij Victory Boogie Woogie, tevens Mondriaans laatste werk. Het is geschilderd met het onmiskenbare blauw, geel en rood waar de kunstenaar zo beroemd om is. Er wordt beweerd dat het een verbeelding is van het dynamische New York dat sinds 1940 Mondriaan woonplaats was. 

AVROTROS

Margriet bij Rondom Mondriaan

Nu te Zien!

Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker reisde af naar Den Haag om 'Rondom Mondriaan' te bekijken en zelf de verbanden te leggen tussen het kunsticoon en zijn navolgers. Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Rondom Mondriaan terug