De maatschappijkritische muurschilderingen van straatkunstenaar Banksy verschijnen van de ene op de andere dag op gebouwen in grote steden. Maar wie is toch die mysterieuze Banksy? Journalisten Aurelia Rouvier en Seamus Healy gaan op zoek en doen verrassende ontdekkingen.
De muurschilderingen van Banksy trekken massaal de aandacht en maken hem tot een van de grootste namen in de hedendaagse kunstwereld. Banksy is wereldwijd een begrip, maar achter deze naam schuilt een veelheid van verhalen, kunstwerken, stunts, politieke statements en identiteiten die leiden tot een van de grootste onbeantwoorde vragen van de kunstwereld: wie is Banksy?
Door een breed palet aan getuigenissen, van mensen die hem kennen of met hem hebben gewerkt (en zijn identiteit beschermen) tot mensen die zijn werk claimen of proberen zijn identiteit te ontmaskeren, komen de makers van de documentaire tot een diepgaand portret van deze gemaskerde Robin Hood.
Elk van hun onderzoeken onthult een facet van de kunstenaar: zijn toewijding aan ecologische doelen en politieke vluchtelingen, zijn banden met de muziekscene en zijn ondernemende kant. Ook bevragen ze de relatie met identiteit in onze samenleving. Moeten we de naam van de kunstenaar kennen om zijn werk te waarderen?
Al meer dan vijfentwintig jaar kiest Banksy voor anonimiteit. Een keus om niet mee te doen aan een samenleving waarin we worden gedwongen tot zelf-promotie. Een keus die mensen dwingt om te focussen op zijn werk in plaats van hem als persoon, zou je denken.
Toch is dat laatste niet helemaal gelukt, omdat juist ook zijn anonimiteit de aandacht krijgt. Kunnen we hem ontmaskeren? En zo ja, willen we dat wel? Er zijn genoeg theorieën in omloop, maar toch is de zoektocht nooit gestopt.
De Close Up-documentaire 'Banksy most wanted' was te zien op woensdag 7 april 2021.