Tip van de redactie! Barbara Hepworth in de tuinen van het Rijks

AVROTROS

De Britse kunstenaar Barbara Hepworth wordt gezien als een van de pioniers van het modernisme in de beeldhouwkunst. Negen van haar werken sieren deze zomer de tuinen van het Rijksmuseum. Te zien tot en met 23 oktober en gratis toegankelijk! 

Steen en lucht

Barbara Hepworth (1903-1975) brak door het steen heen. Letterlijk. Ze maakte doorkijkjes in de harde materie en gaf het daarmee lucht. Haar sculpturen verlaten maar zelden hun vaste plek in de Engelse parken. Voor het Rijksmuseum werd gelukkig een uitzondering gemaakt. 

AVROTROSBolton Council, from the collection of Bolton Library and Museum Services

Barbara Hepworth, Two Forms (Divided Circle), 1969

Pionier

Zowel in haar werk als op maatschappelijk vlak was Hepworth een voorloper. Ze was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die zich liet aanspreken met sculptor in plaats van sculptress. Hiermee vocht ze voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de kunstwereld. 

AVROTROS Loan Dean and Chapter of Salisbury Cathedral, England

Barbara Hepworth, Construction (Crucifixion), 1966/1967

Mondriaan

Hepworth had een bijzondere vriendschap met Piet Mondriaan. Zij en haar man hadden de Nederlandse kunstenaar in 1937 geholpen van Parijs naar Londen vluchten voor het oprukkende nazisme. Het werk Construction (Crucifixion), dat ook te zien bij het Rijks en duidelijk speelt met de beeldtaal van Mondriaan, is een ode aan hun vriendschap.

AVROTROS Collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo

Barbara Hepworth, Squares with Two Circles, 1963