teamLab: de revolutie van de digitale kunst

AVROTROS

teamLab is een Japans digitaal kunstcollectief bestaande uit vierhonderd leden, met allemaal een ander specialisme. Samen maken ze digitale werken die de manier waarop we naar kunst kijken en er mee omgaan totaal veranderen. 

Waar we bij de Mona Lisa allemaal achter een lijntje staan te kijken en we ons best doen om het alarm niet af te laten gaan, nemen de digitale kunstwerken van teamLab je mee in een immersive experience; je wordt meegenomen in het kunstwerk en stapt als het ware de wereld van de kunstenaar binnen. Een wereld die ook reageert op jou als bezoeker. Leun je bijvoorbeeld tegen een muur met een waterval, dan stroomt het water om je heen.

In het team van het kunstenaarscollectief vind je: kunstenaars, programmeurs, ingenieurs, animatoren, wiskundigen, architecten en ontwerpers. Geen wonder dat het gezelschap multidisciplinair werkt en kunstvormen mixt. teamLab werd in 2001 opgericht door Toshiyuki Inoko: ‘We believe that the digital domain can expand art.’ Bijvoorbeeld waar het gaat om grenzen en de relatie van de mens tot het kunstwerk. De digitale werken veranderen de manier waarop we naar kunst kijken en er mee omgaan.

AVROTROS

AFP PHOTO | Martin Bureau

AVROTROS

EPA | Franck Robichon

AVROTROS

EPA | Julien De Rosa

AVROTROS

EPA | Franck Robichon

In de documentaire die Kunstuur uitzendt neemt teamLab je mee achter de schermen van twee tentoonstellingen: een solotentoonstelling in Londen en een driejarig project in Singapore, hun grootste en meest ambitieuze installatie ooit. Kijk zondag 23 september om 17.40 uur naar Kunstuur op NPO 2. 

Technologie en interactie in de kunst

Verschillende kunstenaars gebruiken in hun kunstwerken nieuwe technologieën. De veranderende rol van technologie staat ook centraal in het werk van Studio Drift. Maar dit kunstenaarsduo velt er geen oordeel over, maar is geneigd juist te laten zien hoe mens, natuur en technologie kwaliteiten kunnen uitwisselen. Zoals Studio Drift met Franchise Freedom, waarin vliegende drones een sculptuur vormen als een groep vogels in de donkere lucht.

Of denk aan de installatie Rain Room van kunstenaarscollectief Random International. Waar je als bezoeker door heen kunt lopen en toch droog blijft. Voor Rain Room gebruikte Random International complexe technologie die vaker door het collectief wordt toegepast. De kunstenaars experimenteren met deze technologie én menselijke emoties. Maar het belangrijkste voor hen is niet de techniek, maar de magie.

[Beeld: MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless, 2018, Tokyo, Japan © teamLab]