Schilders van Licht in Singer Laren

AVROTROS

Van waterig ochtendzonnetje tot nachtelijke feestverlichting. Alles draait om licht bij de tentoonstelling 'Schilders van licht.Van Monet tot Sluijters' in Museum Singer Laren. Rond 1900 wordt licht een populair onderwerp in de schilderkunst en dat zal decennialang zo blijven. Singer Laren presenteert een kleurrijke selectie van o.a. Monet, Jan Sluijters, Leo Gestel en Jan Toorop. Te zien tot en met 17 januari! 

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Eigen collectie

Wegens corona-beperkingen greep museum Singer Laren, net als vele andere musea, terug naar de eigen collectie. En dat is verre van een teleurstelling, want er zijn prachtige werken uit het depot gekomen. Het overkoepelende thema zorgt voor samenhang, maar ook voor genoeg afwisseling. Er is door kunstenaars namelijk heel wat geëxperimenteerd met het schilderen van licht. 

AVROTROSparticuliere collectie

Co Breman, Gezicht op Capri, 1915

Hollands licht

Een populair onderwerp in de 20e eeuw was het Hollandse licht. Van de zonnige heidelandschappen van Anton Mauve tot het dramatische zonlicht na een storm van Leo van Gestel. En natuurlijk die typisch Nederlandse wolkenluchten. Het passeert allemaal de revue bij 'Schilders van Licht'. 

AVROTROSStedelijk Museum Schiedam

Jan Sluijters, Larens landschap met oktoberzon, 1910

Veranderlijk licht

Monet mag natuurlijk niet ontbreken bij een tentoonstelling over licht. Zijn werk zou je kunnen zien als een grote studie naar licht. Hij schilderde ooit zelfs 30 keer dezelfde kerk in Rouen om het effect van licht te begrijpen. Elk schilderij werd op een andere dag in verschillende seizoenen geschilderd. 

AVROTROSSinger Laren

Jan Sluijters, Café de nuit - Café Olympia, 1906

Feest van licht

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is Café de Nuit - Café Olympia van Jan Sluijters. Hij schilderde de Parijse nachtclub Olympia, een bruisende plek met dansende mensen onder een sterrenhemel aan lampjes. De feestsfeer knalt van het doek af. Het is één groot festijn van kleur en licht.