Recept engeltjesschuim van de moeder van Yvette van Boven

AVROTROS

Zo maak je de engeltjesschuim van de moeder van Yvette van Boven.

Dit heb je nodig

voor 4 flinke kommen engeltjesschuim

  • 4 goudrenetten (Jonagold of Elstar), geschild en schoon

  • snuf kaneel

  • suiker naar smaak

voor Italiaans schuim

  • 170 gram suiker

  • 50 ml water

  • 4 eiwitten

  • snuf zout 

Wat moet je doen?

  • Snijd de geschilde appels in blokjes.

  • Breng ze met 4 tot 6 eetlepels water aan de kook.

  • Kook ze in een paar minuten gaar (afhankelijk van het soort duurt het soms iets langer). 

  • Prak ze met een vork of staafmixer of maal de appelmoes -zoals mijn moeder het doet- met de passe-vite fijn. Breng op smaak met een snuf kaneel. 

  • Maak het Italiaans schuim (dit is gegaarde eiwit, dus niet rauw)

  • Breng het water met de suiker aan de kook tot het 121 graden is, meet dit met een suikerthermometer. Heeft u geen thermometer, houd dan ongeveer 6 minuten kooktijd aan. De siroop moet helder zijn maar nog niet kleuren.

  • Of controleer het door een theelepeltje eerst in de siroop en daarna direct in een glas water te dopen. Kunt u dan een dunne draad van de siroop trekken, dan is hij goed.

  • Klop de eiwitten met een snuf zout stijf in een vetvrije kom. 

  • Giet al kloppend met een handmixer -maar liever nog met een keukenrobot, u moet namelijk echt lang kloppen- de kokende suikersiroop in een dunne straal bij het eiwitschuim. Blijf kloppen tot het schuim koud is. 

Laat de appelmoes iets afkoelen en schep het grootste deel van het schuim er luchtig doorheen. Schep het engeltjesschuim in mooie coupes en maak af met wat extra schuim. Bestrooi eventueel met wat extra kaneel. 

Vegan versie engeltjesschuim

Vervang het ei door aquafaba, dat is het schuim van kikkererwten

  • Ca. 100 gram vocht uit een glazen pot kikkererwten (of bonen, let op een glazen pot: niet uit blik! Want dit vocht is dikker, hoe dunner het kikkererwtenwater hoe minder kans dat het werkt. Het hangt ook echt een beetje van het merk af. Ik merkte dat het vocht uit glazen potten beter werkt.)

  • ongeveer 150 gram poedersuiker of hoeveelheid naar smaak: U kunt het gewoon proeven, het is geen rauw ei.

Klop het kikkererwtenvocht ongeveer 10-12 minuten, het fijnst gaat dit met een staande mixer, want het duurt veel langer dan schuim van ei. Voeg dan al kloppend de suiker langzaam in porties toe en blijf kloppen tot een dik glanzend schuim.  

Ga met het schuim verder als boven in het recept beschreven.

Geniet ervan!

Dit recept komt uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 23 mei 2023.

De Streken van Van Boven terugkijken