Oeps! Bijna een kunstwerk verpest

AVROTROS

Kostbaarheden die bijna bij het grof vuil werden gezet, het zwart schilderen van een echte Rietveld-stoel of naar hartelust soppen met een kostbare ring om je vinger. De experts van Tussen Kunst en Kitsch vallen soms van verbazing van hun stoel. 

Scherven zijn niks waard, of toch wel?

De eigenaresse van deze 'scherven' stond al vaker op het punt om ze weg te gooien, maar besloot ze tóch te laten taxeren. De twee tegels die deze mevrouw meeneemt lijken op 'oude meuk', maar blijken zeldzamer dan gedacht. Expert Kitty Laméris is onder de indruk en vertelt: 'normaal heb je een tegel en die vierkant is. Dit zijn hoekvloeren of hoeksteentjes en ze werden gebruikt in de hoeken van een smuiger (een bepaald soort schoorsteen)'. Hoeveel heeft mevrouw bijna weggegooid?

Afwasmiddel en parels gaan niet goed samen

Een prachtige ring doe je niet graag af, dat dacht de eigenaresse van deze ring ook. Ze droeg de ring vaak tijdens een sopje of het wassen van de handen. Een wonder dat dit sieraad er nog zo ongeschonden uitziet, want een échte parel is kwetsbaar; zeepresten, stof uit de lucht en huidvet vormt het meest agressieve slijpmiddel. 

Stokoud drinkkommetje ligt jarenlang in een schoenendoos op zolder

Dit kommetje komt uit de 1e eeuw n. Chr. en werd door Romeinen gebruikt om wijn uit te drinken. Een bijzonder kommetje, want de ranken zijn handmatig met een pipetje aangebracht. De eigenaar van deze terracotta kom had geen idee, hij bewaarde het al jaren in een schoenendoos in een hoekje op zolder.

18e-eeuwse kijkdoos bijna bij het grofvuil

Deze kijkdoos is gered van een droevig einde bij het grof vuil. En dat is maar goed ook, aldus Bas Hesselink. Het is namelijk een kijkdoos uit ca 1780 – 1800 met een grote verzameling prenten. Gemaakt in Augsburg door Martin Engelbrecht. ‘Educatief’ speelgoed en de waarde loopt in de tienduizenden euro's. 

Klein fortuin verstopt onder het bed

Deze bezoeker erfde een schilderij dat voor 400 gulden is gekocht door zijn opa, die destijds eigenlijk gordijnen moest kopen. Toen de bezoeker het werk kreeg, bleek het schilderij niet in het interieur te passen en er was eigenlijk ook geen ruimte voor het doek. Zonde, want dit doek, is behoorlijk veel geld waard.

Een 'lelijk' bronzen beeldje

De eigenaresse vond dit beeldje tijdens het opruimen van het huis van haar ouders. Terwijl ze ernaar keek dacht ze: 'Wat ben je lelijk'. Maar expert Rob Driessen wordt heel enthousiast van dit beeldje. Deze 'maskerkop' is een portret van een 19-eeuwse Franse dichter met een behoorlijke wilde lifestyle.

Een echte Rietveld overschilderen

Eentje uit de oude doos en misschien wel de meest bijzondere Oeps! die ooit in Tussen Kunst en Kitsch te zien is geweest. Deze zogenaamde 'stokkenstoel' uit 1927-1928 is ontworpen door de wereldberoemde Gerrit Rietveld. Gekocht op een rommelmarkt voor 20-25 gulden. De eigenaresse legde wel de link maar had pas door dat ze een Rietveld had toen ze door een catalogus van Rietveld bladerde. Deze 'ernstig mishandelde' stoel is desalniettemin nog steeds prachtig én een heleboel geld waard. (na restauratie bleek het 63.500 euro waard).

Ongelukken tijdens de opnames

Behalve de soms vreemde manieren waarop mensen waardevolle spullen thuis bewaren, gebeuren er op de set ook genoeg ongelukjes. Het meenemen van kunst en kitsch pakt niet altijd goed uit. Gelukkig kunnen de meeste bezoekers erom lachen.

“Wie zijn geld wil vermallen, koopt porselein en laat het vallen”
Joseph Estié