Nu te Zien! Antony Gormley in Voorlinden

AVROTROS

De installaties en sculpturen van Antony Gormley, waarin hij het menselijk lichaam onderzoekt, zijn wereldberoemd. Tot en met 25 september vult zijn werk de zalen en tuin van Museum Voorlinden! 

Vele vormen

Antony Gormley (1950) speelt met de proporties van het menselijk lichaam en probeert er op die manier een andere betekenis aan te geven. Hij vergroot, verkleint en gaat van realistisch tot abstract. Bij Gormley zie je de mens in vele vormen.

AVROTROSOak Taylor-Smith

Antony Gormley, Mothers Pride V, 2019

Openbare ruimte

Gormley maakt ook veel werk in de openbare ruimte. Het meest bekend is het 20 meter hoge Angel of the North dat in Engeland staat. Dit mensfiguur heeft vleugels van maar liefst 54 meter breed. In Nederland zijn we ook gezegend met een echte Gormley. In Flevoland aan het Markermeer staat het werk Exposure, beter bekend als de hurkende man. 

AVROTROSWhite Cube (Ben Westoby)

Antony Gormley, Passage, 2016

Nieuw werk

'GROUND' beslaat bijna het gehele museum en is daarmee de meest ambitieuze tentoonstelling van Voorlinden tot nu toe. Directeur Suzanne Swarts wilde een zo groot mogelijk podium bieden aan Gormley. Verschillende werken zijn nooit eerder te zien geweest in Nederland, zoals Passage, een twaalf meter lange tunnel waar je als mens precies doorheen past. Het werk is gebaseerd eem jeugdherinnering van Gormley. Je waant je echt even in zijn hoofd!

AVROTROS

Bart Rutten bij werk van Gormley

Nu te Zien!

Speciaal voor Nu te Zien! bezocht Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, de tentoonstelling 'GROUND'. Wat fascineert hem in het werk van Gormley? Kijk de aflevering terug via de link hieronder! 

Kijk Nu te Zien! Antony Gormley terug