Nu te Zien! Marinus Boezem in het Kröller-Müller

AVROTROS

Marinus Boezem maakte in de jaren 60 furore met een serie conceptuele happenings. Zijn 'Shows' zijn nu te zien in het Kröller-Müller Museum! 

Leven van de wind

Marinus Boezem (1934) denkt buiten alle kaders van de kunst. Hij maakt het liefst werk buiten de muren van het museum en gebruikt niet-kunstzinnige materialen, zoals lucht. Zijn grootste werk is De Groene KathedraalDit 'groeiproject' is onderdeel van de Land Art Route in Flevoland en bestaat uit 178 Italiaanse populieren, die in de vorm van een gotische kathedraal zijn geplaatst. 

AVROTROSG.J. van Rooij

Marinus Boezem, Softroom, 2021

Concepten

Ook bedacht Boezem een eigen manier van werk verkopen, die in de jaren 60 nogal onconventioneel was. De kunstenaar tekende zijn ideeën op papier en verstuurde dit naar iedereen in zijn netwerk. Pas als het idee aangekocht was, werd het gerealiseerd. Boezem stond hiermee aan de wieg van de conceptuele kunst. 

AVROTROSG.J. van Rooij

Marinus Boezem, Gordijnenkamer, 2021 

AVROTROS

Marinus Boezem, Show IX, Gordijnenkamer, 1965

Nu te Zien!

In het Kröller-Müller Museum zijn nu voor het eerst alle vijftien Shows van Boezem bij elkaar te zien. Een unicum! Bart Rutten bezocht de tentoonstelling voor Nu te Zien! en vergelijkt Boezems concepten met de uitgewerkte Shows. Kijk de aflevering terug via de onderstaande link! 

Kijk hier Nu te Zien! - Marinus Boezem