Nu te Zien! Fopglazen in Glasmuseum Leerdam

AVROTROS

In Nationaal Glasmuseum Leerdam maak je kennis met het zestiende en zeventiende eeuwse fenomeen fopglazen. Dit bijzondere glaswerk werd gebruikt om de sfeer aan tafel te verhogen en het gesprek te starten. 'Glas als ijsbreker' is te zien tot en met 31 oktober! 

Hilariteit

Stel je zit aan tafel met mensen die je niet kent en je weet niet waar je het over moet hebben. In de zestiende en zeventiende eeuw hadden ze daar een inventieve oplossing voor: fopglazen, ook wel schertsglazen genoemd. Deze ingenieus gemaakte glazen zorgde voor grote hilariteit, waardoor het ijs meteen gebroken was.

AVROTROSFerry Herrebrugh

Schertsglazen

Alles uit de kast

Er werd van alles, letterlijk, uit de kast getrokken: glazen die een drankspelletje zijn, glazen waarbij je eerst een puzzel moet oplossen, glazen die je niet neer kan zetten en dus in één keer leeg moet drinken en glazen in bijzondere vormen. Ook waren er glazen die vieze geluiden maakten. Een beetje poep-en-plashumor scoort natuurlijk altijd goed! 

AVROTROSMarije Kuiper

Hertenglas

Hedendaags fopglas

Hoe zou een modern fopglas eruit zien en welke functie zou het hebben? Vijf kunstenaars werden gevraagd om speciaal voor de tentoonstelling een glas te ontwerpen, die vervolgens daadwerkelijk werd gemaakt door glasblazer Marc Barreda. 

AVROTROS

Marieke Uildriks met een fopglas

Nu te Zien!

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, verliet haar eigen moderne glascollectie om de schertsglazen in Leerdam te bekijken. Lukt het haar uit de glazen te drinken of laat ze zich foppen. Klik hieronder om de aflevering terug te kijken! 

Kijk Nu te Zien! Glas als ijsbreker terug