Een goede nachtrust is van levensbelang. Waarom we slaap zo nodig hebben weten we niet precies, maar wie slecht slaapt is vatbaarder voor onder andere hart- en vaatziektes en dementie. We willen dus de voorgeschreven acht uur per nacht slapen. Maar hoe kunnen we met alle zorgen, stress en drukte van vandaag toch snel in een goede slaap komen?
Toch zien we dat veel mensen de acht uur per nacht niet redden. Uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 40 procent van de Nederlanders korter slaapt. Zo’n kortere nachtrust kost onze maatschappij ook nog eens geld. ArboNed rekende uit dat dit jaarlijks tweeduizend euro per werknemer kost, omdat je je vaker ziekmeldt.
Deze slaapproblemen zag ondernemer Julius Jagtenberg ook en daar wilde hij iets aan doen. Tijdens zijn minor robotica aan de TU Delft maakt hij samen met drie klasgenoten dan ook een robot die mensen beter laat slapen. En voilà de slaaprobot Somnox was geboren.
Slapen met een robot; het klinkt nog een beetje als iets raars, maar achter het idee van Somnox zit veel research. Julian begint al in 2016 met onderzoek en ontdekte welke lichaamsfuncties belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je sneller in slaap valt en ook langer doorslaapt. “We weten door onderzoek dat geluid je kan ontspannen. In de robot zitten geluiden die je zelf kan instellen. Als je bijvoorbeeld van natuurgeluiden houdt dan zet je die aan.” Aldus Julian Jagtenberg.
Geluiden alleen zijn niet voldoende. Je moet ook affectie voelen voor de robot, want je ligt er toch mee in bed. Eigenlijk wordt de slaaprobot een soort van knuffel en daar is in het ontwerpen ervan rekening mee gehouden. Julian: “De robot ziet eruit als een kussen, zodat je die dicht tegen je aanlegt en je een veilig gevoel geeft. Daarnaast kopieert de robot jouw ademhaling en daardoor ga je uiteindelijk rustiger ademhalen, je hartslag gaat naar beneden en je valt fijn in slaap.”
'De wereld van morgen' is op woensdag 26 juni 2019 te zien om 20.30 uur op NPO1.