Hoe verging het Frida Kahlo in San Francisco? En welke inspirerende vriendschappen deed ze er op? In de derde aflevering van Krabbé zoekt Kahlo bezoekt Jeroen Krabbé het atelier in San Francisco waar Frida en Diego verbleven. En hij gaat naar een bijzondere tuin in Santa Rosa, waar Frida’s werk een nieuwe dimensie kreeg.
De derde aflevering van Krabbé zoekt Kahlo zie je dinsdag 13 september om 20.30 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.
Na hun huwelijk in 1929 lijkt het leven als getrouwde vrouw van de grote Diego Rivera, Frida steeds beter af te gaan. Ze verkoopt voor de eerste keer een schilderij en alles lijkt goed te gaan. Maar politiek gezien blijft het onrustig in Mexico. Diego is uit de Communistische Partij gezet en Frida is hem gevolgd.
Als Diego een opdracht krijgt om in San Francisco een muurschildering te maken in het beursgebouw, moet Frida mee. Ze is nog nooit buiten Mexico geweest. In de video hieronder vertelt Jeroen hoe het Frida de eerste dagen in San Francisco vergaat.
Als het stel in 1930 aankomt verblijven ze in een groot atelier van de belangrijkste kunstenaar van het moment: beeldhouwer Ralph Stackpole (onderstaande foto werd daar genomen). Frida is erg bescheiden en durft nauwelijks te zeggen dat ze zelf ook schildert. Bovendien heeft ze daar amper de ruimte voor, want Diego neemt na zijn werk fans mee naar boven.
Gelukkig leert Frida documentairefotograaf en fotojournalist Dorothea Lange kennen, die haar uitnodigt bij haar thuis te komen schilderen. De twee vrouwen hebben enorm veel gemeen. Lange was net als Frida getrouwd met een schilder die nooit thuis was en vreemd ging. Ook had ze als kind polio gehad en had ze één te kort been, precies zoals Frida.
Ondanks dat Lange kinderen had, bleef ze werken. Iets dat Frida erg aansprak maar ongehoord was in die tijd. Lange fotografeerde als een soort reporter de ellende na de beurscrash van 1929. Mensen zwierven op straat. Frida schrok enorm van alle armoede die ze zag.
Dat Diego op den duur weer vreemd zou gaan, was geen verrassing. En toch dacht Frida dat het bij haar niet zou gebeuren. Maar Diego wordt verliefd op zijn model, tennisspeler Helen Wills-Moody. Hij brengt zelfs een bezoekje aan haar op de tennisbaan. Een ontzettend moeilijke situatie voor Frida, want het gebeurt allemaal in het openbaar.
Maar Frida is een overlever. Ze gaat thuis feesten organiseren, die onwijs populair worden in de stad. Ze trekt zo de aandacht weg van de ellende die Diego veroorzaakt en is het middelpunt van elke feestavond.
Ondanks de feestjes en vriendschap met Lange, voelt Frida zich alleen. Ze krijgt steeds meer heimwee naar het kleurrijke Mexico. Alleen in de wijk Chinatown, waar vrouwen in originele Chinese kleding lopen, voelt ze zich thuis.
Door de Mexicaanse revolutie gingen Mexicaanse vrouwen zich interesseren voor de klederdracht van de inheemse vrouwen. Zo ging Frida zich kleden zoals we haar nu kennen. En met haar kleurrijke Mexicaanse kleding valt ze op in San Francisco. Ze kan ermee laten zien wie ze is: een vrij en onafhankelijk persoon met een eigen stijl. Iemand die het waard is om gezien te worden.
Frida Kahlo - Frieda and Diego Rivera (1931). San Francisco Museum of Modern Art
Frida krijgt weer pijn in haar been en raakt aan huis gekluisterd. De telkens terugkerende klachten maken haar depressief. Op aanraden van haar vriendin Dorothea Lange bezoekt ze dokter Leo Eloesser. Hij ontdekt dat er een aangeboren vergroeiing in haar ruggengraat zit. Er mist een wervel. Ze blijkt, zonder het te weten, geboren te zijn met een open rug.
Het klikt tussen Frida en de dokter. Eloesser sprak Duits en Spaans en vindt Frida interessant en leuk. Ze hebben de grootste lol samen. Hij geeft haar een gitaar en leert haar Duitse en Franse liedjes. Ze knapt er enorm van op. En misschien nog wel belangrijker: hij motiveert haar om zich weer te focussen op schilderen. Ze hadden een diepe vriendschap tot het einde van haar leven.
Ook heeft hij een positieve invloed op de relatie van Frida en Diego. Na de opdracht van Diego vertrekt het stel samen naar het platteland, waar Frida in de wereldberoemde tuin van plantentovenaar Luther Burbank een nieuwe weg ontdekt. Frida maakt een schilderij over het graf van Burbank en mengt voor het eerst de realiteit met haar fantasie.
Jeroen Krabbé in tuinhuis Luther Burbank met beeld van 'Portret van Luther Burbank' (1931) door Frida Kahlo