Welke relatie had kunstenaar Frida Kahlo met haar ouders? En waar komt haar rebelse kant vandaan? In de eerste aflevering van Krabbé zoekt Kahlo bezoekt Jeroen Krabbé onder andere het blauwe huis waar Frida opgroeide en de prestigieuze school waar ze kattenkwaad uithaalde.
De eerste aflevering van Krabbé zoekt Kahlo zie je op dinsdag 30 augustus 2022 om 20.30 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.
Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón werd op 6 juli 1907 geboren in het dorpje Coyoacán, inmiddels een wijk van Mexico-City. Haar moeder was de Mexicaanse Mathilde Calderón en haar vader de Duitse Wilhelm Kahlo (later: Guillermo Kahlo). Op het schilderij ‘Mijn grootouders, ouders en ik’ (1936) zie je achter haar vader de zee, wat betekende: zij kwamen van overzee, van Europa.
Omdat haar moeder ziekelijk was, werd Frida als baby gevoed door een inheemse vrouw. Iets dat Frida achteraf fantastisch vond. Ze zei er over: ‘Ik heb door de melk het land Mexico binnen gekregen.’
Op zesjarige leeftijd kreeg Frida polio. Haar been groeide niet door, ze had verschrikkelijke pijn en was heel besmettelijk. Ze moest negen maanden in quarantaine in haar eigen kamer en uiteindelijk bleef haar been toch achter in ontwikkeling. Ze overleefde deze ellende door haar rijke fantasie en een vader die haar problemen begreep.
Frida en haar vader, die epilepsie had, hielpen elkaar. Guillermo Kahlo was een rijke en bekende fotograaf. Hij nam Frida mee de natuur in en leerde haar kijken naar een wereld van schoonheid.
Daarnaast was hij amateurschilder. Frida begon zo ook te schilderen. Rond haar negentiende maakte ze haar eerste zelfportret.
Haar moeder was een zeer vrome katholieke vrouw. Frida moest constant mee naar de kerk. Op de foto van haar eerste communie schreef ze later: ‘Idiota!’. Ze haatte het katholicisme op een gegeven moment. In onderstaande video vertelt Jeroen meer over de band die Frida had met haar strenge moeder.
Het katholicisme kwam naar Mexico door de Spanjaarden. Vanaf 1521 veroverden ze Mexico op de inheemse bevolking. De Spaanse overheersers vernietigden alle culturen die er waren, de Maya's, de Azteken, de Tolteken. De taal veranderde, boeken werden verbrand en iedereen moest katholiek worden.
Aan het begin van de 20e eeuw, toen de Spanjaarden waren vertrokken, kwam president en dictator Porfirio Díaz aan de macht. Hij zorgde vooral goed voor de rijken. Tot de boerenzoon Emiliano Zapata de revolutie op gang bracht, een gewelddadige tijd. Als de revolutionairen de macht grijpen in 1910 is Frida drie jaar oud.
Het land Mexico werd na de revolutie vrijwel opnieuw uitgevonden. Frida voelde zich als tiener zo verbonden met de omwenteling, dat ze beweerde niet in 1907 maar in 1910, het jaar van het begin van de revolutie, geboren te zijn.
Ondanks het verlies van de goedbetaalde fotografie-opdrachten die haar vader kreeg van het oude regime, mocht Frida als enige van de familie naar de meest prestigieuze school van Mexico.
Op de Escuela Nacional Preparatoria in Mexico-City zaten op dat moment 35 meisjes en 2000 jongens. De school leidde de kinderen op in een revolutionaire geest. Jeroen vertelt in onderstaande video over de bijzondere school en welke kant van Frida daar naar boven kwam.
Frida hoorde bij een klein groepje met zes jongens en twee meisjes die ‘Los Cachuchas’, de petjes, heette. Ze haalden kattenkwaad uit en Frida werd verliefd op de leider Alejandro Gómez Arias en hij op haar. Al had ze ook in het diepste geheim een relatie met haar gymjuf.
Als in het auditorium van de school een muurschildering wordt gemaakt door de op dat moment redelijk bekende muralist Diego Rivera kan Frida haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ondanks dat het auditorium verboden terrein is...