Knal het jaar uit met deze vuurwerkkunst!

AVROTROS

Het jaar loopt op zijn einde. Met deze knallende kunstwerken luiden we 2022 uit. 

Front row

Moet je je voorstellen dat je in een bootje op de rivier dobbert en dit spektakel te zien krijgt boven je hoofd. Echte front row seats

AVROTROS

Edward Middleton Manigault, The rocket, 1909

Zacht knallen

Veel zachter is dit schilderij van Helen Frankenthaler. Met grijstinten en pastelkleuren creëerde zij haar Grey Fireworks. 

AVROTROSWikipedia Commons

Helen Frankenthaler, Grey fireworks, 2000

Futuristisch ballet

Dit is wel een heel futuristisch vuurwerk. Het is een een decorontwerp van Giacomo Ballo voor een balletvoorstelling op het explosieve muziekstuk Feu d'artifice (vuurwerk) van Igor Stravinsky. 

AVROTROSWikipedia Commons

Giacomo Balla, Fireworks, 1916

Inside out

Andrew Waits fotografeert door midden gesneden rotjes, vuurpijlen en duizendklappers. Door de zwarte achtergrond behoudt het vuurwerk zijn knallende karakter.

Permanent Sparkler

Het meest veilige vuurwerk dat er is: het sterretje. Alleen jammer dat je er maar zo kort plezier van hebt. Dit exemplaar van kunstenaar Alwin Lay blijft eeuwig branden! 

Koning van het vuurwerk

De absolute koning van het vuurwerk is de Chinese kunstenaar Cai Guo-Ciang. Hij maakt onder andere tekeningen door buskruit op het doek te leggen en aan te steken. 

Chinese muur extended

In 1994 "verlengde" Guo-Ciang de Chinese muur met wel 10 kilometer door een hele serie ontploffingen die tegelijkertijd plaatsvonden. 

AVROTROSCai Guo-Ciang

Cai Guo-Ciang, Extraterristrial Series #10, 1994