Van stierenvechter tot vagevuur! 4 x onaardse kunst

AVROTROS

De tentoonstelling Mystiek in het Limburgs Museum onderzoekt aan de hand van oude en hedendaagse kunst hoe we als mensen het aardse leven proberen te ontstijgen. Te zien tot en met 19 maart 2023!

Hemel of hel?

Duizenden naakte lichamen wachten op het Oordeel Gods, waarbij iedereen natuurlijk hoopt op die pastelkleurige hemel waar ze na hun zware tijd op aarde van het eeuwige leven kunnen genieten. Maar het gat naar de hel lijkt dichterbij... 

AVROTROSLimburgs Museum

Hubertus Goltzius, Het Laatste Oordeel

Grijze stilte

De mores van alledag kun je vergeten door tot jezelf te komen. In dit werk van Hans op de Beeck valt alle drukte weg. Een meisje zweeft slapend boven roerloos water. Er is geen geluid, geen beweging, geen kleur. Alleen de stilte. 

AVROTROSStudio Hans Op de Beeck.

Hans Op de Beeck, My bed a raft...

Fantasievolle binnenwereld

In het werk van Chris Berens stap je in een dromerige wereld, vol zachte fantasiewezens, heel anders dan de onze. Alsof je in de binnenwereld van een kind terecht bent gekomen. 

AVROTROSCollectie Michael Bruinsma. © Chris Berens, courtesy Jaksi Gallery, Amsterdam.

Chris Berens (1976), Crowning Glory

Extase van het gevecht

In plaats van in je zelf te keren, kun je ook buiten jezelf treden in een extatische ervaring. Bijvoorbeeld door drank of drugs, maar Rineke Dijkstra laat zien dat dat niet noodzakelijk is voor een roes. Zij fotografeerde toreadors na hun stierengevecht, waarbij de extase in hun ogen te zien is. 

AVROTROSRineke Dijkstra, Collectie Groninger Museum - Foto Marten de Leeuw.

Rineke Dijkstra, Montemor, Portugal, 1 mei 1994 (serie: Bullfighters)