In een 12-delige reeks van korte video's geven verschillende wetenschappers toelichting op onderzoek naar de werking van (klassieke) muziek op onze gezondheid. Wat doet klassieke muziek met het brein? Kan het ingezet worden als medicijn? Is het bevorderend voor ons psychisch welzijn?
In het kader van de podcast Kalm met Klassiek laten we wetenschappers aan het woord die zich bezighouden met vraagstukken rond gezondheid en muziek.
Gedragsbioloog Michelle Spierings doet aan Universiteit Leiden onderzoek naar muzikaliteit bij (niet-menselijke) dieren. In deze video gaat Michelle in op de invloed van muziek op sportprestaties:
Arts-onderzoeker Thomas Dirven doet op dit moment mee aan de MChopin-studie. Daarin wordt onderzocht of muziek effect heeft op de klinkiek bij ouderen met een heupfractuur.
Dr. Schaefer is universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie bij Universiteit Leiden en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' beantwoordt ze de vraag of muziek luisteren helpt bij meditatie. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' vertelt dr. Schaefer of het zogenaamde Mozart-effect daadwerkelijk bestaat of niet...
Arts-onderzoeker Pablo Kappen onderzoekt hoe (klassieke) muziek van nut kan zijn in de zorg. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' legt hij uit hoe muziek je uithoudingsvermogen kan trainen. In zijn onderzoek krijgen proefpersonen pijnprikkels toegediend zonder en mét muziek.
Gedragsbioloog Michelle Spierings doet aan Universiteit Leiden onderzoek naar muzikaliteit bij (niet-menselijke) dieren. In deze video gaat Michelle in op de vraag van welke muziekstijl je het meeste ontspant:
Dr. Schaefer is universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie bij Universiteit Leiden en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' beantwoordt ze de vraag of muziek luisteren helpt bij meditatie.
Arts-onderzoeker Pablo Kappen onderzoekt hoe (klassieke) muziek van nut kan zijn in de zorg. In deze aflevering van 'Kalm met Klassiek' legt hij uit hoe hersenoperaties in worden uitgevoerd bij musici.
Dr. Schaefer is universitair hoofddocent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie bij Universiteit Leiden en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. In deze video beantwoordt ze de vraag of klassieke muziek beter gaat klinken naarmate we ouder worden.
Gedragsbioloog Michelle Spierings doet aan Universiteit Leiden onderzoek naar muzikaliteit bij (niet-menselijke) dieren. We vroegen Michelle of baby's door muziek te luisteren ontspannen:
Arts-onderzoeker Roos Geenens legt uit of klassieke muziek beter tegen pijn werkt dan andere muziekgenres.