Kamp Van Koningsbrugge - Aflevering 1 - De lat ligt hoog

AVROTROS

Vijftien gewone burgers beginnen in Kamp Van Koningsbrugge seizoen 3 aan het meest extreme avontuur uit hun leven. De opleiding van de Special Forces. Één ding is zeker: niet iedereen haalt het einde. 

Geen kattenpis

Zuid-Limburg 06:30 uur. Jeroen van Koningsbrugge wacht zijn vijftien nieuwe cursisten op. Richting het Drielandenpunt levert Jeroen de cursisten af aan instructeurs Ray en Dai. 

Gekleed in het officiële tenue met een rugzak op van 20 kilo en een geweer van zo’n 4 kilo om is er geen weg meer terug. Kamp Van Koningsbrugge is begonnen. Ray legt de lat gelijk hoog met een individuele speedmars. 9 kilometer afleggen binnen 61 minuten. Dat is geen kattenpis. Hier gaat het om intrinsieke wilskracht: een bijzondere eigenschap van een commando.

Ray en Dai bespreken aflevering 1 in de recap

Kijk aflevering 1 op NPO Start

De beasting is terug!

De instructeurs zijn niet blij met de eerste resultaten. En dat terwijl het kamp nog lang niet is bereikt. Ook één van de gevraagde vaardigheden dit seizoen: vuur maken, blijkt een extreme uitdaging. Slechts twee van de 15 cursisten weten het vuur aan te krijgen. 

“Die mindset van jullie gaat radicaal veranderen!”
Ray Klaassens

Om de cursisten een beetje discipline bij te brengen en compleet af te matten is de beasting terug van weggeweest. Een extreem zware training, gebruikelijk als sanctie in de commando-opleiding. En alleen de instructeur weet wanneer het stopt. Langzaam wordt het gepiep, gekreun en gehijg erger. Niet zo gek, want de instructeurs willen maar één ding zien. Uit welk hout zijn de cursisten gesneden terwijl ze compleet naar de gallemiezen zijn? Het wordt duidelijk hoe keihard een commando moet willen én kunnen werken. 

AVROTROS

De 15 nieuwe cursisten

AVROTROS

9 kilometer binnen 61 minuten, zal het jou lukken?

AVROTROS

Vuur maken, een van de basiseisen van een commando

AVROTROS

De beasting is terug

De eerste twee exits

De beasting kost twee cursisten de kop. Mick en Marty moeten hun badge inleveren. Waarom? Dat zie je in deze video:

Kijk aflevering 1 op NPO Start

Kamp Van Koningsbrugge aflevering 1 is uitgezonden op donderdag 25 mei om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1. Je kijkt alle afleveringen terug op NPO Start.