De oplopende spanning tussen de politieke rivalen trekt niet alleen een wissel op hun privéleven, het slaat ook over op de kiezer.
Rond 2000 waren niet veel kiezers geïnteresseerd in politiek, maar Fortuyn bracht daar verandering in. Het beeld van Fortuyn als buitenstaander in de Haagse vriendjespolitiek bezorgt hem steeds meer aanhang. Hij was verfrissend temidden van die saaie politici met hun onbegrijpelijke taal. Politiek werd plotseling leuk. Fortuyn zorgde ervoor dat er weer wat te kiezen viel. Hij haalde de mensen die zich hadden afgekeerd van de politiek weer terug. Ook bracht hij een geestdrift los die ongekend was voor Nederland.
Dat Fortuyn heftige weerstand opriep, werd duidelijk bij de presentatie van zijn boek en verkiezingsprogramma De puinhopen van acht jaar Paars. Er worden taarten met daarin allerlei viezigheid door actievoerders naar hem gegooid onder de uitroep: “Op naar de nul zetels!” en "Geef racisme geen stem!”. Fortuyn blijft kalm, maakt zich schoon en legt een verklaring af met een oproep aan Wim Kok.
Er komt verruwing in de politieke omgangsvormen. De gevestigde partijen maken plannen om Fortuyn te bestrijden en hij wordt extreem-rechts genoemd. Al snel komen er vergelijkingen met recht extremisten Jean Marie Le Pen en Berlusconi. In een poging daar wat aan te veranderen besluit Fortuyn de buitenlandse pers uit te nodigen. Een interview met de BBC haalt het einde van het interview niet. De manier waarop de journalist zijn vragen stelde, bevalt hem niet.
Melkert haalt alles uit de kast om zich tijdens het Erasmusdebat te revancheren op Fortuyn. GroenLinks-voorman Rosenmöller verwijt hem de inhoudelijke debatten uit de weg te gaan. Het levert applaus op van de studenten. Fortuyn zwijgt, doet zijn microfoontje af en vertrekt. Buiten wordt hij opgewacht door journalist Wouke van Scherrenburg en noemt hem een slecht verliezer. Zijn reactie:
Het taartincident raakt Fortuyn diep en de bedreigingen aan zijn adres van gaan door. Hij durft de straat niet meer op of en durft niet meer alleen te zijn. Hij heeft rust nodig en vertrekt in de beslissende fase van de campagne naar zijn huis in Italië.
Door zijn vele televisieoptredens wordt Fortuyn een vaste gast in de Nederlandse huiskamer. Zo is hij te zien bij De Soundmixshow, Jensen en de TROS TV Show.
Een roddelblad publiceert een uitvoerig artikel over de seksuele escapades van PvdA-lijsttrekker Melkert. Ook zo'n soort verhaal is nieuw.
Na het dramatische debat, daalt de PvdA in de peilingen. En met een paar weken voor de verkiezingen, wordt de koers van de campagne bijgestuurd: oud-campagneleider Jan van Ingen Schenau komt aan boord. PvdA behoefte heeft aan een heldere campagneboodschap, die de kiezers een positieve impuls kan geven om op de PvdA te stemmen. Melkert moet meer van zijn persoonlijkheid en gevoelens laten zien om het vertrouwen in hem op te bouwen. Melkert heeft één hobby: koken, dus hij verschijnt in een kookshow.
Uitzending vrijdag 15 april 2022 om 21.30 uur op NPO 1 (De uitzending is tot vrijdag 6 mei terug te zien op NPO Start).