Het jaar van Fortuyn - Democratie

AVROTROS

Terwijl de verkiezingsdag nadert, wordt de sfeer grimmiger.

Melkert maakt de vergelijking tussen Fortuyn en de Franse rechts-extremist Le Pen. Volgens Fortuyn 'demonisering' van zijn persoon. In een televisie-interview met verklaart Fortuyn dat de Haagse politici medeverantwoordelijk zouden zijn als op hem een aanslag gepleegd zou worden.

Zie de vorige aflevering

Het merk Melkert

De PvdA bezint zich over de strategie; uit een enquete blijkt dat er weinig vertrouwen is in ‘het merk Melkert’. 

Het merk Melkert

Nette partij

Door zijn optredens roept Fortuyn heftige reacties op en zijn woordvoerder wil de LPF presenteren als een ‘nette partij’ en Fortuyn als een premierwaardig persoon. 

Nette partij

In een vraaggesprek met de regionale kranten pleit Pim Fortuyn voor een 'generaal pardon' voor uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en de taal goed spreken. Fortuyn breekt het interview voortijdig af en sommeert de cameraploegen te vertrekken. Het komt zelfs tot een klein handgemeen. Ondanks dat stijgt de LPF in de peilingen en opiniepeilers voorspellen zelfs dat het de grootste partij wordt, met Pim als premier.

Vermoord

Op 6 mei 2002 wordt Nederland opgeschrikt door de eerste politieke moord in de geschiedenis: Fortuyn wordt op het Mediapark doodgeschoten. De moord op Fortuyn leidt in Nederland tot geschokte reacties en geweld. Onder meer in Den Haag breken rellen uit. Voor het Binnenhof verzamelt zich een woedende menigte die “Melkert, moordenaar” en “Kok, moordenaar” scandeert. Zij zijn was slechts enkele meters van Ad Melkert verwijderd: zonder het te zelf te weten hadden ze zich verzameld onder zijn kantoor. 

Peter Langendam gooide enkele dagen later nog wat olie op het vuur, met de opmerking:

“De kogel kwam van links”
 

Ad Melkert, moet zijn gordijnen op last van de beveiliging nog maanden overdag gesloten houden om uit het zicht te blijven. 

Verkiezingen gaan door

De campagne wordt een week stilgelegd, maar de verkiezingen op 15 mei gaan door. Mat Herben kondigt aan dat Fortuyn tot na de verkiezingen de (postume) lijstaanvoerder zou blijven. De LPF wordt met 26 zetels de grootste nieuwkomer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. De PvdA verliest dramatisch, en gaat van 45 naar 23 zetels. Na deze uitslag treedt Melkert af als partijleider.

Wat ontging ons?

Het overheersende, frustrerende gevoel in de politiek van die dagen was: wat hebben we gemist? Wat ontging ons?

Onvrede

Uitzending vrijdag 22 april 2022 om 21.30 uur op NPO 1 (De uitzending is tot vrijdag 6 mei terug te zien op NPO Start).