Zo maak je een gestoomd Ei volgens de versie van Yvette van Boven!
Voor 2 brede schaaltjes of 4 kleine kopjes
2 eieren
2 theelepel maïzena of aardappelmeel
180 ml (instant-) dashi (Aziatische winkel) of paddenstoelen-, groente-, vis- of kippenbouillon
1 theelepel lichte sojasaus
Voor erin
100 gram Hollandse garnaaltjes
2 bosuien, in fijne ringen
Voor erop
drup sesamolie
drup sojasaus
Klop de eieren. Roer de maïzena door 4 eetlepels koud water om het op te lossen in een wijde kom, roer de eieren erdoor.
Klop de dashi er ook door, breng alles met een drup sojasaus verder op smaak.
Verdeel de garnalen met de bosui over 2 breede schaaltjes of 4 kleine kopjes. Giet de vloeistof door een fijne zeef (belangrijk voor een mooie gladde structuur!) erop. Dek goed af met plastic folie. Dit kunt u gewoon verhitten, dat voelt gek maar het kan gewoon.
Breng een laagje water aan de kook in een pan met passende stoommand of met een rekje (bijvoorbeeld die uit de magnetron) erin op middelhoog vuur. Zet de schaaltjes erop, sluit de pan af met een deksel. Draai het vuur lager, zodat het water nét kookt.
Stoom de kommen tot de custard net is gestold, ongeveer 12 minuten, diepe kopjes moeten iets langer 15 à 16 minuten.
Het midden mag nog net drillen, maar de kern mag er niet waterig zijn.
Serveer de schaaltjes gestoomd ei met een drup sesamolie en een drup sojasaus eroverheen geschept. Serveer direct. Eet smakelijk!
Dit recept komt uit De streken van Van Boven, uitgezonden op 6 juni 2023.