Recept kibbeling 2.0

AVROTROS

Dit is het recept voor de kibbeling van Yvette.

Kibbelingkoekjes met zoetzure augurken-mierikswortelsaus

Dit heb je nodig voor de viskoekjes

  • 500 gram kabeljauw, mag uit de vriezer, ontdooid, drooggedept en fijngehakt

  • 1 ei geklopt

  • 2 tenen knoflook, uit de pers 

  • ca. 150 gram gemalen kruim van 8 fijngemalen matses

  • 2 stelen bleekselderij, fijngehakt

  • 1 groene peper, fijngehakt (zaden verwijderd als u niet van heet houdt)

  • 20 gram bieslook, gehakt 

  • 15 gram dille, fijngehakt

  • de fijne rasp van 1 citroen

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • olie om in te bakken

Voor de augurken-mierikswortelsaus 

  • ca. 150 gram ingemaakte zoetzure augurken

  • 2-3 lepels zuur uit het potje

  • 2 eetl. mierikswortel (uit een potje)

  • 4 eetl. zure room

  • 4 eetl. mayonaise 

  • 2 eetl. olijfolie

  • zeezout en versgemalen zwarte peper 

Pulseer alle ingrediënten voor de koekjes in een keukenmachine heel kort zodat de bleekselderij nog enigszins heel blijft en voeg zout en peper naar smaak toe.

Vorm er balletjes van, druk ze iets plat. Bak ze in een laagje hete olie in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. 

Draai intussen de augurken, mierikswortel en olijfolie glad in een keukenmachine of blender. Roer er wat zuur uit het potje en de zure room door met de hand en breng de saus verder op smaak met zout en peper. 

Dien de viskoekjes op met de saus. 

Geniet ervan!

Dit recept komt uit De streken van Van Boven, uitgezonden op 30 mei 2023.