Dit is het recept voor de kibbeling van Yvette.
Kibbelingkoekjes met zoetzure augurken-mierikswortelsaus
Dit heb je nodig voor de viskoekjes
500 gram kabeljauw, mag uit de vriezer, ontdooid, drooggedept en fijngehakt
1 ei geklopt
2 tenen knoflook, uit de pers
ca. 150 gram gemalen kruim van 8 fijngemalen matses
2 stelen bleekselderij, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt (zaden verwijderd als u niet van heet houdt)
20 gram bieslook, gehakt
15 gram dille, fijngehakt
de fijne rasp van 1 citroen
zeezout en versgemalen zwarte peper
olie om in te bakken
Voor de augurken-mierikswortelsaus
ca. 150 gram ingemaakte zoetzure augurken
2-3 lepels zuur uit het potje
2 eetl. mierikswortel (uit een potje)
4 eetl. zure room
4 eetl. mayonaise
2 eetl. olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
Pulseer alle ingrediënten voor de koekjes in een keukenmachine heel kort zodat de bleekselderij nog enigszins heel blijft en voeg zout en peper naar smaak toe.
Vorm er balletjes van, druk ze iets plat. Bak ze in een laagje hete olie in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Draai intussen de augurken, mierikswortel en olijfolie glad in een keukenmachine of blender. Roer er wat zuur uit het potje en de zure room door met de hand en breng de saus verder op smaak met zout en peper.
Dien de viskoekjes op met de saus.
Geniet ervan!
Dit recept komt uit De streken van Van Boven, uitgezonden op 30 mei 2023.