Geel: van ziek tot zonnig

AVROTROS

Waarom was geel in de middeleeuwen de kleur van prostituees? In de vierde aflevering van het AVROTROS-programma De kleuren van Caspers onderzoekt Charlotte de vele facetten van de kleur geel: van de zonnebloemen van Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk tot het knalgeel in het werk van mode-ontwerper Bas Kosters.

Geel heeft iets te vertellen

Geel is de kleur van zon en zomer, maar ook van gal en geelzucht. Als klein meisje tekende Charlotte een gele zon, een rondje met zonnestralen. Geel staat voor haar voor zonnig, positiviteit, vrolijkheid, kuikentjes.

Geel heeft iets te vertellen, gele bladeren laten weten dat de herfst nabij is en gele bloemen in de lente vertellen bijen dat er iets te halen valt.  

AVROTROS

Het atelier van Charlotte Caspers

Voorliefde voor geel

''Geel is een kleur waar ik positieve impulsen van krijg''. Mode-ontwerper Bas Kosters heeft een voorliefde voor de kleur geel. Voor hem is de kleur niet altijd aanwezig, maar hij vindt het wel een aantrekkelijke kleur.

Geel raakt een gevoelige snaar bij Kosters. Het is volgens hem een onaangepaste kleur, blij en optimistisch. Maar niet een allemansvriend en de wereld zou niet zonder deze kleur kunnen. Hij noemt het een communicatiekleur of om mensen te waarschuwen en het is daarom niet voor iedereen een comfortabele kleur. 

AVROTROS

Mode-ontwerper Bas Kosters

''Wat is geel toch mooi!''

In 1888 is Vincent van Gogh naar het zuiden van Frankrijk gegaan om rust te vinden en in de hoop meer kleur te vinden. In een brief aan zijn broer Theo schrijft hij het volgende: ''Een zon, een licht dat ik, bij gebrek aan beter, alleen maar geel kan noemen – bleek zwavelgeel. Bleek citroengeel, goud. Wat is geel toch mooi!''

AVROTROS

De Zonnebloemen | Vincent van Gogh | 1889

De aflevering over de kleur geel zie je dinsdag 12 juli om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna kun je de uitzending bekijken via NPO Start.