Zwart: van begin tot einde

AVROTROS

Waarom is zwart de kleur van de metalmuziek? In de derde aflevering van het AVROTROS-programma De kleuren van Caspers onderzoekt Charlotte de vele facetten van de kleur zwart: van de houtskooltekeningen van de vroegste mens tot het phantablack in de ruimtevaart.

De kleur van macht en rouw

Zwart is de kleur van contrast. Het straalt macht en kracht uit en het is de kleur van het rouwen. Filips de Goede, hertog van Bourgondië (een voormalig gedeelte in Frankrijk) leefde in de 15e eeuw. Je zou kunnen zeggen dat hij de stichter is van het huidige Nederland.

Op het schilderij zie je Filips volledig in het zwart gekleed. Het verhaal gaat dat Filips na de moord van zijn vader alleen nog maar zwart zou dragen. Zwarte stoffen waren in die tijd alleen maar weggelegd voor de allerrijksten. Hij zou zich wel vier keer per dag omkleden in andere zwarte gewaden... 

AVROTROS

Charlotte Caspers bij het schilderij van Filips de Goede

Black metal

In de muziek heeft zwart zelfs zijn eigen genre, black metal. Charlotte bezoekt een heavy metal band en ervaart de 'zwarte' muziek in volle glorie.

AVROTROS

Black metal

Zwart gat

Wie het nog zwarter wil, dan moet je de ruimte in. Een donker universum vol zwarte gaten. Alle vormen van zwart zijn een variant op dat ene oerproduct: verbrand hout.

AVROTROS

Charlotte Caspers

De aflevering over de kleur zwart zie je dinsdag 5 juli om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna kun je de uitzending bekijken via NPO Start