Frankrijk: Kaas en revolutionaire kunst

AVROTROS

Frankrijk, de bakermat van de gastronomie en wereldberoemd om zijn kaas. Taco Dibbits en Joris Bijdendijk zijn in Parijs, waar in 1789 de Franse revolutie de burger heeft bevrijd. Welke invloed had dit op het eten en de kunst? 

Zwarte brie

Voordat Taco en Joris zich onderdompelen in de hoofdstad gaan ze eerst naar Ferme Sainte Colombe, een kaasboerderij waar de beroemde Brie Noir wordt gemaakt. Deze kaas werd traditioneel in de ochtend gegeten bij het ontbijt met koffie, een sneetje brood en boter.

AVROTROS

De brie noit van Nicolas Grymonprez

Franse kaasmeesters

In Frankrijk bestaat het vak van fromager affineur, iemand die zich bezighoudt met het bereiden en rijpen van kazen. Joris legt uit hoe ze in Frankrijk dit soort mooie ambachten op een podium zetten. Affineurs kunnen een titel winnen, waardoor ze ook echt aanzien genieten. 

Hij bezoekt met Taco zo’n kaasmeester: Laurent Dubois, Meilleur Ouvrier de France. In zijn winkel in Parijs zoeken ze kazen voor de perfecte kaasplank. Ze mogen zelfs een kijkje nemen in zijn rijpingskamer, iets dat normaal alleen is weggelegd voor zijn werknemers.  

Kunstpaleizen

Op hun tocht door Parijs neemt Taco Joris mee naar het Louvre. Dit was oorspronkelijk het paleis van de koning. Tijdens de Franse Revolutie werd besloten dat het gebouw open moest zijn voor burgers en burgers toegang moesten krijgen tot de kunstcollecties. Het Louvre staat zo dus symbool voor de nieuwe tijd. 

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de presidenten van Frankrijk met grote projecten, Grandes Opérations d'Architecture et d'Urbanisme. De zo kenmerkende pyramide van het Louvre is zo’n project van president François Mitterrand.

AVROTROS

Taco Dibbits en Joris Bijdendijk bij Manets Le déjeuner sur l'herbe in Musée d'Orsay

Manet in Musée d'Orsay

Mitterrand opende ook het Musée d'Orsay. President Valéry Giscard d'Estaing liet het treinstation Gare d'Orsay eind jaren zeventig namelijk ombouwen tot museum. In Musée d'Orsay is veel werk van kunstenaar Édouard Manet te vinden, de schilder van de de burgers. 

De vrijheid die de burgers genoten na de revolutie, zie je terug in de kunst. Taco neemt Joris mee naar een werk van Manet dat een enorme schokgolf in de Parijse bourgeoisie teweeg bracht. Het is nu een van de beroemdste werken van Frankrijk. 

Land van kunstverzamelaars

De Fransen hebben altijd ongelofelijk goed verzameld. In Parijs eerst de koning en later, toen het een republiek werd, de staat en de burgers. Ook het rijke echtpaar Edouard André en Nélie Jacquemart uit de 19e eeuw bouwden een kunstcollectie op. 

AVROTROS

In de Nederlandse zaal van Musée Jacquemart-André

Taco neemt Joris mee naar het herenhuis, nu het museum Musée Jacquemart-André, waar het echtpaar woonde en waar nog steeds hun collectie te zien is. Inclusief een Nederlandse kamer. Wie waren deze verzamelaars? 

De rode gids

Joris en Taco ontmoeten in het oudste café van Parijs de directeur van de Michelin Gids, Gwendal Poullennec. Vroeger was de haute cuisine enkel voor de aristocratie. Maar met het openen van de restaurants konden meer mensen van goed eten genieten en de Michelingids speelde daar een rol bij. 

De Michelingids is in 1900 ontstaan in Frankrijk en breidde zich geleidelijk uit. Hoe komt het dan mensen al meer dan een eeuw in hun sterrensysteem geloven? 

AVROTROS

Met Gwendal Poullennec in Le Procope

De ontmoeting met de directeur van de gastronomie, inspireert Joris tot het maken van een koningsmaal voor de burger. 

De zesde aflevering van De kok en de directeur zie je zondag 14 augustus 2022 om 19.20 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.