Precies 500 jaar na de dood van Leonardo da Vinci reist Diederik van Vleuten voor het nieuwe programma Diederik & Da Vinci het wereldberoemde genie achterna.
Hij gaat onder meer naar Leonardo’s geboortedorp Vinci, Florence, waar Da Vinci uitgroeide tot homo universalis, Milaan, waar hij de Vitruviusman creëerde en zijn sterfplek aan het Franse Hof. Van Vleuten laat zien hoe Da Vinci met zijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid en verwondering de wereld veranderde. Wat zag Da Vinci wat anderen niet zagen? Waar kwam zijn onstilbare nieuwsgierigheid vandaan? En wat heeft hij ons nagelaten? De reis brengt Diederik langs unieke plekken en werken als Het Laatste Avondmaal en de wereldberoemde Mona Lisa.
Diederik van Vleuten over Diederik & Da Vinci: “Ik vind het heel bijzonder om een programma over Leonardo da Vinci te mogen maken. Deze man heeft zo’n wervelende geest, zo’n verbeeldingskracht en hij heeft zo ongelooflijk veel geproduceerd, hier raak je nooit op uitgestudeerd. Voor deze reis ben ik op veel bijzondere plekken geweest. In het Louvre stond ik in mijn eentje voor de Mona Lisa, dat kun je je in de verste verte niet voorstellen.”
Leonardo da Vinci was schilder, tekenaar, beeldhouwer, musicus, theatermaker, wetenschapper, ontwerper, uitvinder, ingenieur, anatomist, en briljant in het visualiseren van informatie en emotie. Een ware homo universalis en één van de grootste genieën uit onze geschiedenis. Hij wilde alles begrijpen, zag wat anderen nog niet zagen en stelde vragen die anderen niet stelden. Da Vinci schreef voor het eerst over die dingen die voor ons nu vanzelfsprekend zijn.
Diederik en Da Vinci, vanaf vrijdag 1 februari om 21.10 uur op NPO 2