6 x nieuwe tentoonstellingen in april

AVROTROS

De lente is begonnen! Een mooie tijd om eropuit te gaan voor een museumbezoek. Wij tippen zes tentoonstellingen die in april openen en een bezoek waard zijn.

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Stedelijk Museum Alkmaar
29 april t/m 3 september 2023

Eind negentiende eeuw is er een vernieuwingsgolf gaande in de Europese kunst, maar die lijkt totaal aan Nederland voorbij te gaan. Tot enkele vooruitstrevende kunstenaars internationale tentoonstellingen organiseren met werk van onder andere Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier.

Het maakt een grote indruk op de kunstenaars die later de Bergense School vormen en omstreeks 1915 ontstaat in Bergen een nieuwe stijl: het expressionisme.

De combinatie van werken van Bergense Schoolkunstenaars als Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen en Else Berg en unieke bruiklenen uit binnen- en buitenland van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier, verbeeldt deze ontstaansgeschiedenis. 

AVROTROS

Leo Gestel, Landschap met korenschoven, 1907-09. Doek, 34 x 48,5 cm. | Particuliere collectie, voorheen Kunsthandel Dolf D. van Omme

Felix de Rooy – Apocalypse

Stedelijk Museum Amsterdam
22 april t/m 3 september 2023

Schilderijen, (digitale) collages, wandkleden, werken op papier, films en verzamelingen. Het is een kleine greep uit het multidisciplinaire en experimentele oeuvre van kunstenaar Felix de Rooy (1952). 

Het Stedelijk Museum in Amsterdam organiseert het eerste retrospectief van een kunstenaar in een museum voor beeldende kunst. Vanuit zijn interesse in schoonheid en liefde verbindt De Rooy beelden en verhalen uit uiteenlopende tijden, culturen, religies en plekken. 

AVROTROS

Felix de Rooy, Rebirth, 1985, bruikleen Steven Sikkens, Amsterdam

Die Überraschung - Oost-Duitse kunstenaars van voor en na de ‘Wende’

Museum No Hero
21 april 2023 t/m 21 april 2024

De tentoonstelling in Museum No Hero geeft aandacht aan het veelzijdige en kwaliteitsvolle werk van Oost-Duitse kunstenaars, die echt niet alleen maar sociaal-realistische kunst maakten. 

Opgeleid in de DDR maakten ze hun werk binnen, de veelal schrijnende, beperkingen van het politieke systeem. Na de Duitse hereniging moesten ze, in het Westen of Oosten, omgaan met hun herwonnen vrijheden en verloren illusies.

AVROTROS

Volker Stelzmann - Tamara mit Assistentin und Messenwerfer

Ed Templeton: Wires Crossed

Bonnefanten
15 april t/m 26 september 2023

Ed Templeton is fotograaf, kunstenaar en een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden. Tijdens zijn vele reizen door Amerika legde hij met zijn 50 mm-camera de subcultuur van het skateboarden vast.

Vluchtige momenten met fans, autoriteiten, one-night stands en rebellerende vrienden. We zien Templetons reis als fotograaf en het leven van professionele skateboarders, die genieten van hun rocksterrenstatus en altijd op zoek zijn naar nieuw terrein om te skaten.

AVROTROS

Ed Templeton, Lance Mountain Jr. in een afwateringstunnel, Californië, 2001. © Ed Templeton

Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld

Kröller-Müller Museum 
29 april t/m 2 september 2023

Van Giacomo Balla en Umberto Boccioni tot Gerrit Rietveld en Pablo Picasso. In het Kröller-Müller Museum vind je een tentoonstelling van wel tweehonderd werken over het futurisme, een van de avant-garde bewegingen van het begin van de twintigste eeuw. 

Hoe kreeg de beweging, met het futuristisch ideaal van het samengaan van kunst en leven, invloed in Europa? En wat was hun relatie met andere Europese avant-gardes, zoals De Stijl in Nederland, Bauhaus in Duitsland, Esprit Nouveau in Frankrijk?

AVROTROS

Fortunato Depero, Gratticieli e tunnel/ Wolkenkrabbers en tunnels (1930). Mart, Museo di arte moderna e contemporana di Trento e Rovereto, Fondo Depero, Rovereto, Italië 

Ulrike Heydenreich - Verlangen naar de verte

Museum Panorama Mesdag
1 april t/m 16 september 2023

Ulrike Heydenreich (1975) heeft een fascinatie voor landkaarten en panoramische (berg)landschappen. Ze vertaalt vergezichten naar tekeningen en objecten, collages met vouwtechnieken en caleidoscopische installaties. Door te vouwen, tekenen en weer samen te voegen, maakt de kunstenaar fictieve panorama’s.

Heydenreich werkt onder meer met potlood, historische foto’s en kaarten, grafische afbeeldingen, textiel, naald en draad. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze nieuw werk en ontwierp ze vouwopdrachten met landkaarten zodat je ook zelf aan de slag kunt.

AVROTROS

Ulrike Heydenreich,Fundstück (Vondst) 19, Historisch Panorama (Panorama van Pizzo Centrale), © Markus J. Feger