De klassieke podcasts van AVROTROS

AVROTROS

Een podcast beluisteren kan altijd en overal. Je hebt alleen een telefoon, tablet of laptop nodig en een goede koptelefoon. En wat is nou fijner om te luisteren dan klassieke muziek? Daar is AVROTROS Klassiek het helemaal mee eens. In deze selectie zetten we de klassieke podcasts van AVROTROS op een rij. 

1. England, My England - Op zoek naar de Britse ziel

In de nieuwe podcastserie 'Engeland, My England' duikt NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp in de wereld van de Engelse Muziek. Hij neemt je mee naar de mooiste muziek van bekende Britse componisten zoals Elgar en Purcell, maar ook minder bekende namen komen voorbij.

Ab probeert te doorgronden en te benoemen wat Engelse muziek nou zo typisch Engels maakt; hoe klinkt de Britse ziel? Die vraag stelt hij aan verschillende reisgenoten, onder andere aan contrabassist Dominic Seldis, fluitiste Emily Beynon en aan professor David Burn. 

Beluister 'England, My England'

  1. England, My England

2. 'Beethoven is meer dan een hond' - Een spoedcursus klassieke muziek

In de vijfdelige podcast 'Beethoven is meer dan een hond' vertellen Jet - een klassieke insider - en Fieke - een klassieke outsider - je alles wat je moet weten over klassieke muziek. Jet praat Fieke en de luisteraars bij over de grootste componisten, maar schijnt ook nieuw licht op hits, vooroordelen en ongeschreven gedragsregels. De gortdroge feiten worden aangevuld met smeuïge verhalen en de afleveringen zitten vol vaart en humor. Duik in de spoedcursus en maak indruk met je klassiek kennis tijdens een etentje met de nieuwe schoonouders!


3. Spannende true crime-verhalen in 'Klassieke Mysteries'

Schreef Wolfgang Amadeus Mozart zijn eigen Requiem op zijn sterfbed? Waar is het hart van Frédéric Chopin? En werd de grote Ludwig van Beethoven vergiftigd? In de podcastreeks 'Klassieke Mysteries' gaan true crime-liefhebber Rebecca van der Weijde en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Mysterieuze en vreemde verhalen worden onderzocht en de componisten leiden Ab en Rebecca langs begraafplaatsen, geboortehuizen en imposante concertzalen.

In onder meer Wenen, Warschau, Parijs en Genua worden de voetsporen van Mozart, Beethoven, Haydn, Chopin, Liszt en Paganini gevolgd. In Nederland gaat Rebecca in gesprek met experts die haar meer kunnen vertellen over verrassende onderwerpen als frenologie, de angst om levend begraven te worden, Vrijmetselarij en loodvergiftiging. De fantastische muziek van de componisten dient als toepasselijke soundtrack bij de spannende verhalen. 

4. 'De Klassieke Bibliotheek' - Boeken waar muziek in zit

Lees je graag en houd je van klassieke muziek? Dan is de podcast 'De Klassieke Bibliotheek' echt iets voor jou. Er zijn zoveel boeken waarin geweldig is geschreven over klassieke muziek; een personage wordt geïntroduceerd via zijn favoriete pianosonate, de spanning wordt opgevoerd met een opzwepend strijkkwartet of de hoofdpersoon is getuige van een legendarisch concert. Maar die muziek, die hoor je er nooit bij als je zit te lezen. De Klassieke Bibliotheek heeft daar wat op gevonden.

Ariane Schluter en Mathijs Deen lezen fragmenten voor en Annemieke Bosman, presentator van Opium op NPO Radio 4, geeft de romans hun eigen soundtrack. Zij laat horen hoe aria's, sonates, symfonieën en partita's klinken in het werk van topschrijvers als Jan Brokken, Olga Tokarczuk, Julian Barnes, Margriet de Moor en Anna Enquist. 

5. Kalm met Klassiek - Je dagelijkse klassieke rustpunt

In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het af en toe goed even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En wat past daar beter bij dan klassieke muziek? In de podcastreeks Kalm met Klassiek krijg je een dosis ontspanning toegediend.

NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp, bekend om zijn rustgevende stem, kiest dagelijks een rustig en kalmerend klassiek werk uit, waarbij je even helemaal tot jezelf kunt komen. Van Bachs ‘Air’ en Debussy's 'Clair de Lune' tot 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt. In sommige afleveringen geeft Ab tips voor een goede ademhaling, leert hij je de beginselen van meditatie aan of vertelt hij meer over mindfulness, maar vaak klinkt ook vooral de mooie, ontspannende muziek.

6. Jet Berkhout op zoek naar componist Ennio Morricone

Wie kent niet de onheilspellende mondharmonicaklanken uit 'Once Upon A Time In The West'? De soundtrack van deze western is geschreven door de wereldberoemde componist Ennio Morricone. In de zesdelige podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' neemt NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout je mee in haar zoektocht naar deze levende legende, die vrijwel elk jaar op nummer één in de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40 staat. 

Jet zoekt in de podcast hardcore fans op, musici die onder Morricone speelden, collega-filmcomponisten, critici en Morricone’s zoon. En tussen de bedrijven door leert ze verwoed Italiaans, om uiteindelijk de Maestro zelf - die louter Italiaans praat - te kunnen ondervragen. Want dát is haar missie.

7. Ren je kwiek op klassiek met de hardlooppodcast 'Fit op 4'

Heb je altijd al willen beginnen met hardlopen, maar komt het er maar niet van? Of loop je al jaren rond, maar kan je geen interessante renmuziek vinden? NPO Radio 4 helpt je uit de brand! Met het Fit op 4-trainingsschema van het radioprogramma De Klassieken ga je samen met running coach Ab Nieuwdorp aan de slag.

De podcast is er voor iedereen: van beginnende renners die de eerste stap willen zetten (leer in negen weken 30 minuten non-stop rennen), tot gevorderde lopers die de extra mile willen gaan (leer in tien weken 60 minuten non-stop rennen). En dat op de allermooiste en meest verrassende klassieke muziek! Ab geeft je tijdens het trainen niet alleen loopinstructies, maar voorziet je ook van leuke feitjes en weetjes over de muziek die je hoort.


8. Muzikale portretten van prominente Nederlanders in 'Een Goedemorgen Met...'

Elke zaterdagochtend laat een prominente Nederlander - van klassiek musicus tot chefkok en politicus - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek horen. De werken worden aangevuld met persoonlijke anekdotes en verhalen. 

Beluister de podcast 'Een Goedemorgen Met'

9. Een tijdreis door klassieke muziek met De Oude Muziek Podcast

De Matthäus-Passion van Bach en Madrigalen van Monteverdi: het is muziek van alle tijden, maar heet officieel Oude Muziek. Maar wat is dat eigenlijk, ‘Oude Muziek’? Presentator Ab Nieuwdorp neemt je mee door de vroege geschiedenis van muziek in de 7-delige serie De Oude Muziek Podcast.


10. Klassieke concertseries van AVROTROS als podcast

Elke vrijdagavond en zondagochtend klinken er op NPO Radio 4 prachtige klassieke concerten, live vanuit TivoliVredenburg en Het Concertgebouw Amsterdam. In Het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert hoor je de mooiste muziek door de allerbeste orkesten en musici, waaronder Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. De concerten worden de maandag na de uitzending aangeboden als podcast.

Beluister de podcast 'AVROTROS Vrijdagconcert'
Beluister de podcast 'Het Zondagochtend Concert'

11. Een reis door het leven van Gustav Mahler, Sergej Rachmaninov en Jean Sibelius

Je kent de namen en de muziek, maar ken je ook de verhalen die erachter schuilen? Bij 'Ken je componisten' duik je in verschillende seizoenen in de levens en het oeuvre van bekende klassieke componisten. In de eerste reeks - 'Gustav Mahler... Aangenaam!' - ontdek je samen met presentator Hans van den Boom en zijn collega Rebecca van der Weijde de fascinerende verhalen over het bewogen leven van Mahler. Van zijn vroege jaren en het onwikkelen van de symfonieën, tot zijn grote succes, de liefde en de dood: alle aspecten komen voorbij, afgewisseld met verrassende luistertips. De verhalen worden aangevuld met persoonlijke anekdotes van Hans over zijn sterke band met Mahler. Lukt het Hans om Rebecca - én de luisteraars - aan het einde van de serie te overtuigen van Mahlers genialiteit? 

In de tweede reeks - 'Rachmaninov... Aangenaam!' - gaat het over de Russische romanticus Sergej Rachmaninov en zijn 45 opusnummers. En in seizoen 3 'Sibelius... Méér dan Finlandia!' neemt Hans van den Boom Rebecca - maar natuurlijk ook de luisteraar - mee in het leven en de muziek van de Finse componist Jean Sibelius.

12. De Klassieker - Voetbal <3 klassieke muziek

Voetbal en klassieke muziek. Voor NPO Radio 4-presentator Carine Lacor zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. En wat blijkt? Er zijn ook heuse bewijzen voor! Wist je dat er in 'Hup Holland Hup' stiekem een melodie van Brahms zit? En dat de componist van de 'Champions League Hymne' wel heel goed heeft geluisterd naar Georg Friedrich Händel?

In de podcast 'De Klassieker' hoor je in 15 minuten - dus perfect voor in de rust van een voetbalwedstrijd - alles over klassiek in voetbal en voetbal in klassiek.

13. Bijzondere levensverhalen van vrouwelijke componisten in 'Muziek is een vrouwelijk woord'

Het woord 'muziek' is een afgeleide van het Griekse 'mousikḗ'. Wat betekent het eigenlijk? En hoe komt het dat het woord een vrouwelijke afkomst heeft?

In de podcast 'Muziek is een vrouwelijk woord' hoor je de bijzondere levensverhalen van vrouwelijke componisten uit de klassieke muziekgeschiedenis. Maria Anna Mozart, Fanny Mendelssohn, Clara Schumann - er zaten succesvolle carrières tussen, maar zeker ook tragedies en wrange situaties. Wat wel zeker is: hun muziek is erg de moeite waard om in te duiken. Podcastmaakster Rebecca van der Weijde vertelt in de podcast samen met historica Agnes Cremers en musicologe Simone Leuven de verhalen achter de vrouwen.

Beluister 'Muziek is een vrouwelijk woord'

  1. Waar komt het woord 'muziek' vandaan?