De Wildernis van de Hondsrug, een gebied uit de IJstijd, waar Yvette in de voetsporen treedt van jagers en verzamelaars, en daar hoort een overnachting in de wildernis bij. Bij de Wilde Slager helpt Yvette een handje mee met villen, en dan diep de bossen in, waar we een zalige stevige stoof maken van paddenstoelen op een vuurtje. En een heerlijke nacht slapen in het bos. In haar eigen auto! Tot slot maakt Yvette smakelijke verse Hondsrug kroketten op een bijzondere camping…
Dit heb je nodig:
30 gram gedroogde paddenstoelen
300 ml warm water, bij gebrek aan gedroogde paddenstoelen kunt u ook paddenstoelenbouillon gebruiken van 1 blokje
klont (30g) boter
3 sjalotten, gesnipperd
600 gram bospaddenstoelen, in stukken gescheurd
2 takjes rozemarijn
4 oregano
4 tijm
3 eetl. bloem
150 ml droge witte vermout of witte wijn
15 gram peterselie, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper
Zo maak je het:
Week de gedroogde paddenstoelen zeker 20 minuten in het warme water tot ze zacht zijn geworden.
Smelt de boter in een grote stoofpan en fruit de sjalotten in 6 minuten zacht. Voeg de bospaddenstoelen toe en bak de al omscheppend uit.
Hak de geweekte paddenstoelen (bewaar het weekvocht!) fijn en roer ze met wat takjes rozemarijn, oregano en tijm erdoor. Maal er peper en zout boven.
Voeg, als alle paddenstoelen gaar zijn, de bloem toe en roebak die een paar minuten uit. Blus de pan af met een scheut witte vermout of wijn, roer tot alles mooi inkookt en indikt. Roer dan het weekvocht door een zeef tegen zand en gruis erdoor en laat de stoof inkoken tot een dikke saus.
Is hij nog te dik dan kan er nog een scheutje water bij. Roer vlak voor het serveren een flinke hand gehakte peterselie door. Serveer met polenta, rijst of op dikke sneden geroosterd brood.
Dit heb je nodig:
snuf zout, plus extra
1½ eetl. appelazijn
½ theel scherpe mosterd
2 eetl. vlierbessensiroop
60 ml olijfolie
Zwarte peper naar smaak
De blaadjes van 1 takje tijm
Zo maak je de vlierbessen dressing:
Klop de mosterd en de vlierbessensiroop erdoor tot de dressing bindt.
Meng zout, azijn en de sjalotten in een kommetje. Laat 15 minuten staan.
Klop de olie er in een dunne straal door en breng de dressing op smaak met peper en zout. Voeg vlak voor het serveren de tijm toe.
OF, in de aflevering maakte ik de vlierbessensiroop ter plekke:
Ris de bessen van zo’n 5 schermen vlier boven een pannetje op middelhoog vuur. Voeg 2 schepjes suiker toe en 2 eetlepels appelazijn en laat het 5 minuten koken. Druk het dan door een zeef en ga dan verder zoals hierboven beschreven.
Dit komt uit De Streken van Van Boven - Hondsrug, uitgezonden op 23 december 2021.