In Spakenburg gaat Yvette van Boven op zoek naar een prachtig tafelkleed van oud Hollandse stof. En boft Yvette even als ze voor een Spakenburgse lunch wordt gevraagd, bij twee dames thuis. Via het schitterende landschap van de Eem maakt Yvette een bak-stop bij de heerlycke Historische Keuken van kasteel Groeneveld. Tot slot wordt varend Bierstad Amersfoort verkend, waar vroeger 50 brouwerijen zaten. De recepten uit deze aflevering vind je hier.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg stoofperen
500 gr sperziebonen
1 kg aardappelen
250 gr gerookt mager spek aan een stuk
1 metworst
Zo maak je dit gerecht:
De peren schillen en halveren en ze opzetten in 3 kwart liter water.
Ondertussen het spek in water laten koken en minstens 1,5 laten gaar koken.
De peren laten stoven tot ze roze worden.
Ondertussen bonen haren en de aardappels schillen.
Nadat je ongeveer de peren en het spek 1,5 uur hebt laten stoven doe je de bonen en de aardappels en de metworst en een beetje vocht van het spek, eventueel een beetje zout bij de peren in de pan!
Dit laat je ongeveer een half uur tot 45 minuten gaar worden
Evt wat vocht afgieten daarna maar let op mag zeker niet te droog zijn!
De metworst eruit halen .. deze is nu ook gaar.
Klontje boter erbij en het geheel omscheppen, niet stampen..
Serveer het spek en de metworst in plakjes erbij.
Voor de bladerdeeg-taartbodem heb je nodig:
7 velletjes roomboterbladerdeeg
Voor de vulling heb je nodig:
60 gram honing
250 gram roomkaas, op kamertemperatuur
125 gram amandelboter
75 ml room
Zo maak je deze heerlijke taart:
Bak eerst de bodem voor.
Vet een lage taartvorm van ∅22-24 cm goed in.
Stapel de bladerdeegplakjes op en rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een lap die in de vorm past. Druk hem erin en snij de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om ijskoud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de taart 20-25 minuten blind voor (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen), verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodem nog zeker 10 minuten opdat de bodem ook gaart en licht bruint. Dek zonodig de randen af met alufolie.
Zet opzij. Laat de oven aan.
Meng alle ingrediënten voor de vulling met een mixer tot een romige crème. Vul een spuitzak ermee en vul de voorgebakken, afgekoelde taartbodem met de amandelroom. Beleg met fruit naar keuze. In de aflevering was dat met gepocheerde kweepeer en verveineblaadjes. Ik bestrooide die taart nog met een handvol geroosterde geschaafde amandelen en bestrooide hem met poedersuiker uit een zeef.
Dit heb je nodig:
flinke klont roomboter
300 gram kastanjechampignons, in schijfjes
4 teentjes knoflook, fijngeraspt
1 eetl. tijmblaadjes
1 eetl. scherpe mosterd
Ca. 600 ml bier (zeg 2 blikjes)
300 gram korte pasta (macaroni)
750 ml melk
3 eetl. bloem
150 gram geraspte belegen kaas
fijngehakte bladpeterselie, voor het serveren
Zo maak je dit snelle recept:
Smelt de boter in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de champignons er mooi bruin in. Voeg knoflook, tijm, en een lik mosterd toe en breng de boel op smaak met peper.
Bak alles al omscheppend 1 minuut uit. Giet het bier erbij, verhoog het vuur en laat een beetje inkoken. Voeg de pasta toe, giet de melk erbij. Roer twee eetlepels melk door de bloem en roer dat er ook door. Kook de pasta onder af en toe roeren zo’n 12 minuten tot ze bijna gaar is, is hij te droog, voeg er dan extra vocht (bier, melk of water) toe.
Verwarm de grill voor op 200 graden.
Roer de helft van de kaas door de pasta in de pan en bestrooi met de rest van de kaas.
Schuif de pan onder de grill en wacht 3-4 minuten tot de bovenkant goudbruin en gegratineerd is zijn. Bestrooi voor het serveren met peterselie.
Deze recepten komen uit De Streken van Van Boven - Eemland, uitgezonden op 20 december 2021.