Body Language in Museum Catharijneconvent

AVROTROS

In de middeleeuwen werden de heiligen steeds menselijker afgebeeld - hun lichaam kwam centraal te staan. Op de tentoonstelling Body Language in het Catharijneconvent in Utrecht zie je daar bijzondere voorbeelden van. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten laat zich verwonderen door deze fascinerende verbeeldingen van het lichaam tussen 1300 en 1500. Te zien tot en met 17 januari 2021!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk deze aflevering van Nu te Zien! vrijdag 20 november om 21.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

Bloed en moedermelk

Waar in de Klassieke Oudheid goden worden afgebeeld met perfecte lichamen, krijgen de middeleeuwse heiligen juist een lijf met menselijke eigenschappen. Er groeit haar op, het kan gewond raken, het geeft melk. Het bloedt en lacteert alle kanten op. Het zijn intrigerende beelden, die niet altijd meteen rijmen met het religieuze beeld dat we hebben van die tijd. Het geeft een geheel nieuwe kijk op de middeleeuwse kunst. 

AVROTROSSuermondt-Ludwig-Museum

Maria Magdalena als wildevrouw, Zwaben, 1490-1500

Het vrouwelijke lichaam

Maria is een veel voorkomend figuur in de middeleeuwen. Ook tijdens Body Language komt ze meerdere malen terug. We zien haar Jezus de borst geven, maar ook moedermelk in een fontein spuiten en we zien haar met een vacht (ja echt!). Het vrouwelijk lichaam komt ook nog op een andere plek voor. Namelijk als zijwond op het lichaam van Jezus. Als symbool voor een nieuw begin, werd deze namelijk vaak afgebeeld in de vorm van een vagina (ja echt!). 

AVROTROSOxford, Bodleian Library

De zijdewond van Christus als vagina, 1405-1413

AVROTROSMuseum Catharijneconvent // Foto: Marco Sweering

Christus als man van smarten (detail), Geertgen tot Sint Jans