Yvette gaat naar de Beemster, waar ze kerstig geurende peertjes stooft, het geheim hoort achter de lekkerste mislukte Beemsterkaas en een fonkelnieuw eigen Beemster streekgerecht met geitenkaas presenteert. Zelf de Beemster Leeghwatertaart maken? Hieronder vind je het recept.
nagerecht (4-5 personen)
4 (chioggia) bieten, geschrobt
Scheutje olijfolie
Zeezout en versgemalen zwarte peper
6 gare stoofpeertjes (zie recept hierboven)
8 plakjes roomboterdiepvriesbladerdeeg (à 45g), ontdooid
Handje bloem, voor het uitrollen
3 eieren
250 ml slagroom
1 eetl. karwijzaad, kort gepoft in een droge koekenpan
150 gram verse geitenkaas, verkruimeld
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Leg de bieten in een bakblik. Overgiet ze met iets olijfolie, bestrooi met peper en zout en dek af met aluminiumfolie. Pof alles in zo’n 1,5 uur beetgaar. Laat ze iets afkoelen, pel ze en snij ze in helften of parten afhankelijk bvan de maat.
Vet een lage taartvorm van 22-24cm doorsnede in.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een vierkante lap die in de vorm past. Bekleed de vorm en snij de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om ijskoud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model.
Bak de taart 20-25 minuten blind voor (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen), verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodem nog 5-10 minuten opdat de bodem ook gaart en licht bruint. Dek zonodig de randen af met alufolie.
Klop de eieren met de room los. Breng op smaak met veel peper, het karwijzaad en pas op met zout omdat de geitenkaas ook al zout is. Giet het mengsel in de vorm en verdeel de parten biet en peertjes ertussen. Verkruimel de geitenkaas erover.
Bak de taart 25 minuten of tot hij mooi gaar is maar nog net drilt in het midden. Laat afkoelen voor het aansnijden.
Eet smakelijk!