In de eerste aflevering van De Streken van Van Boven bakt Yvette van Boven Friese dumkes met molenaar-ster Christa, gaat aan de slag met versgevangen snoekbaars van visser Ale en proost met kerkenbier van de neven Sipke en Sipko. Zelf maken? Hieronder vind je het recept van de Friese dumkes.
80 gram geschaafde amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan
2 eetl. anijszaad
70 gram water
200 gram roomboter
110 gram witte basterdsuiker
½ theel. zout
360 gram volkorenmeel
½ theel. baking soda
95 gram kristalsuiker
Week de amandelen met het anijszaad in het water, tot het water volledig is opgenomen, dit duurt zo een paar uur.
Klop de boter met de basterdsuiker romig en luchtig, meng het zout met het meel en de bakingsoda en spatel dat door het botermengsel. Spatel als laatste de geweekte amandelen erdoor en kneed vlug tot een stevig deeg. Rol het dun uit op een bebloemd aanrecht, bestrooi met de kristalsuiker en snij er rechte reepjes (duimpjes!) uit.
Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden in 12-15 minuten mooi goudbruin. Laat ze helemaal afkoelen, dan worden ze mooi krokant.
Eet smakelijk!