Dit is je ultieme voorbereiding op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.
In onderstaand uitklap overzicht vind je alle landen die dinsdagavond voorbij komen en strijden om een plek in die felbegeerde finale op zaterdag 11 mei. Daarnaast vertellen we je ook welke optredens je absoluut niet mag missen. Dus klap het overzicht open en na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten!
Let op: in de eerste halve finale kun jij nog niet stemmen, maar je kunt wel mee beoordelen via songfestival.live
Cyprus: Silia Kapsis - Liar
Silia is een zangeres van Cypriotische en Griekse afkomst, geboren en getogen in Sydney, Australië, die al behoorlijk haar sporen heeft verdiend in de entertainmentindustrie. Ze is de hoofdzangeres geweest van het Australian Youth Performing Arts Company (AYPAC) en een terugkerende leadzangeres op tal van prestigieuze evenementen over de hele wereld.
Buiten het podium bloeide haar liefde voor popmuziek op en in 2022 bracht ze haar debuutnummer uit, Who Am I?, dat ze op twaalfjarige leeftijd had geschreven en gecomponeerd. De singles, No Boys Allowed en Disco Dancer, volgden in maart en mei 2023.
'Liar' is geschreven door Dimitris Kontopoulos en de Nederlandse Elke Tiel. Tiel heeft in de afgelopen jaren nummers geproduceerd voor Roxy Dekker, die vorig jaar hits scoorde met 'Anne-Fleur', 'Vakantie' en 'Satisfyer'. 'Liar' werd vorig jaar ingediend voor de Griekse interne selectie door Melissa Mantzoukis, maar eindigde daar als tweede. Omdat het nummer niet werd uitgebracht, kon het dit jaar opnieuw worden ingediend, voor een ander land, met een andere zangeres en een licht gewijzigde productie.
Servië: Teya Dora – Ramonda
Met een mix van moderne pop en traditionele Balkan-invloeden, en met oprechte teksten, heeft de muziek van TEYA wereldwijd bij miljoenen mensen een snaar geraakt. Onlangs was ze de artiest met de meeste maandelijkse luisteraars op Spotify in de Balkan (met een piek van meer dan 3 miljoen) en had ze ook het meest gestreamde nummer in de regio met haar eerdere hit Džanum.
Ondanks persoonlijke uitdagingen, waaronder het verlies van haar vader, blijft TEYA's muziek een uiting van hoop en veerkracht.
Haar Eurovisieheld is Marija Šerifović, die het Eurovisie Songfestival won voor Servië in 2007.
Litouwen: Silvester Belt – Luktelk
Silvester heeft met zijn 26-jarige leeftijd tot nu toe een indrukwekkende carrière gehad: op slechts 12-jarige leeftijd werd hij finalist in de voorselectie van Litouwen voor het Junior Eurovisie Songfestival in 2010. Hij heeft meegedaan aan verschillende talentenjachten, waaronder de Litouwse versie van The X Factor, en won de Litouwse muziekshow Aš – superhitas in 2017.
Zijn nummers zijn geïnspireerd door persoonlijke levenservaringen, waarbij hij met name put uit zijn herinneringen aan het ontdekken van zijn seksualiteit in een homofobe omgeving in zijn jeugd. Het onderdrukken van die emoties hem diep heeft geraakt.
'Luktelk' (vertaling: 'wachten'/'even wachten') gaat over vastzitten in de limbo tussen twee fasen van nauwelijks bestaan en je levend voelen, wanneer je moet volhouden en dansen door wat het leven ook op je afvuurt.
Ierland: Bambie Thug – Doomsday Blue
Deze opvallende artiest uit Ierland: Bambie Thug, doorbreekt gender- en sociaal-politieke stereotypen om een tijdperkbepalend geluid te creëren dat grenst aan elementen van pop, rock, elektronica en meer. Met het zelfbedachte begrip 'Ouija-pop' om hun geluid te beschrijven, heeft Bambie Thug serieus furore gemaakt met een reeks genre-tartende singles en een geprezen EP genaamd CATHEXIS.
"Doomsday Blue" gaat over het gevoel dat je potentieel over het hoofd wordt gezien en is een ode aan de queer gemeenschap.
Hen is geen vreemdeling op het grote podium, zo heeft Bambie festivalpodia over de hele wereld doen beven, waaronder Download Festival, The Great Escape en Trans Musicales, tot veel lof van critici.
Bambie Thug is zondag in het ziekenhuis in Malmo beland nadat hen bedorven schaaldieren had gegeten: "Ik moest naar het ziekenhuis en aan het infuus omdat ik bedorven schaaldieren had gegeten”, aldus de 31-jarige Bambie Thug. Hen denkt op tijd hersteld te zijn om dinsdagavond tijdens de eerste halve finale te ‘knallen’.
Bambie Thug is één van de favorieten van de pers van het Eurovisie Songfestival, een act om zeker in de gaten te houden.
Oekraïne: alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
De inzending van Oekraïne voor 2024 is een samenwerking tussen twee van de meest succesvolle artiesten van het land: alyona alyona is de meest populaire vrouwelijke rapper in Oekraïne en mede-oprichter van het lokale grote label waar Eurovisie Songfestival 2022-winnaars Kalush Orchestra bij zijn aangesloten.
Slechts 4 jaar na het starten van haar videoblog, is Jerry Heil een ongelooflijk populaire artiest geworden, waarbij haar video's tientallen miljoenen views hebben ontvangen.
"Teresa & Maria" is geschreven om mensen eraan te herinneren dat iedereen in staat is tot grote hoogten te bereiken, en dat 'alle diva's als mens geboren zijn'; benadrukkend dat we allemaal klein beginnen en dat onze daden ons definiëren.
Deze inzending is er één om in de gaten te houden want het nummer "Teresa & Maria" heeft volgens de bookmakers absoluut winpotentie.
Polen: LUNA – The Tower
Of ze haar inspiratie heeft gehaald uit de outfit van onze eigen Joost Klein weten we niet. Maar de Poolse LUNA treedt dit jaar op, compleet met puntige schouders, in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival met haar nummer 'The Tower'.
Als ervaren zangeres is LUNA al sinds haar jeugd actief in de muziekindustrie. Ze zong en danste in een volksband, trad op in musicaltheater en in het Grand Theatre-National Opera in Warschau. Ze kan viool en piano spelen, is een songwriter (zowel in het Engels als in het Pools) en componist, en ze is ook yogalerares.
Kunst, filosofie en mode zijn de speeltuin van LUNA, maar ze is ook gefascineerd door astrologie; LUNA zorgt voor Moeder Aarde en put zoveel mogelijk vriendelijke energie uit de Maan.
Kroatië: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
Baby Lasagna is de artiestennaam van singer-songwriter Marko Purišić en is momenteel de favoriet van de bookmakers. Een optreden dat je dus zeker niet mag missen dinsdagavond. De muzikant uit Umag heeft een ontspannen benadering van het maken van muziek, wat tot uiting komt in zijn humoristische en informele teksten.
Baby Lasagna maakt, in zijn eigen woorden, gebruik van de voorspelbare arrangementstandaarden van de muziekindustrie en daarmee probeert hij voor degenen die goed luisteren, een diepere boodschap over de zorgen en het lijden van onze omgeving over te brengen.
De betekenis van "Rim Tim Tagi Dim" is het vastleggen van een nationaal dilemma. Kroatië is door de Europese Unie beschreven als een land van emigratie en er verlaten meer mensen het land dan ooit tevoren. Het nummer onderzoekt de massale uittocht van jongeren uit Kroatië en de effecten ervan op degenen die vertrekken en degenen die achterblijven.
Het hoofdpersonage droomt van een leven op een plek waar veel meer gebeurt en waar hij vreugde kan vinden, maar tegelijkertijd maakt hij zich zorgen of de nieuwe mensen die hij ontmoet zijn taal en landelijke tradities zullen begrijpen.
IJsland: Hera Björk – Scared of Heights
Hera Björk veroverde de internationale schijnwerpers toen ze IJsland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival 2010 met haar hitnummer "Je Ne Sais Quoi". Daarmee wist ze de negentiende plek te behalen in de finale.
Maar zelfs daarvoor was het Songfestival al bekend terrein voor de zangeres. Ze is drie keer achtergrondzangeres geweest op het Eurovisie Songfestival: met Euroband in 2008 ("This Is My Life"), Yohanna in 2009 ("Is It True?"), en ook voor Maria Ólafsdóttir in 2015 ("Unbroken").
Slovenië: Raiven – Veronika
Raiven wordt omschreven als een 'muzikale alchemist'. Ze is een mezzo-sopraanzangeres, auteur, songwriter en harpiste. Haar debuut in de electro-pop kwam in 2014, maar haar muzikale evolutie kwam op de voorgrond tijdens de nationale selectieshows van Slovenië, EMA. Daar heeft Raiven deelgenomen met verschillende nummers door de jaren heen, waaronder Črno Bel (2016), Zažarim (2017), en KAOS (2019), dus haar deelname aan het Eurovisie Songfestival is een langgekoesterde droom die uitkomt.
In 2021 won Raiven op het gerenommeerde Sloveense muziekfestival Popevka, met haar lied Volkovi.
Het nummer "Veronika" in het Sloveens is geïnspireerd op het echte verhaal van Veronika Deseniška, een vrouw uit de 15e eeuw die werd beschuldigd van hekserij door haar echtgenoot.
Finland: Windows95man – No Rules!
Finland komt dit jaar wederom met een opvallende act: Windows95man is een bekende entertainer, danser en veelgevraagd model, die wijd en zijd gewaardeerd wordt in Finland en over de hele wereld.
Overdag is Teemu Keisteri’s een beetje een verlegen nerd, maar zodra hij zijn uniform aantrekt - het beruchte t-shirt van het ter ziele gegane besturingssysteem en denim hotpants combo - transformeert hij in een superman!
Zijn DJ-sets, bestaande uit '90s eurodance- en technohits, zijn gecombineerd met zulke intense live-optredens dat het publiek regelmatig ademloos achterblijft.
De titel van het nummer "No Rules!" verwijst naar het motto van de artiest. Naast zijn DJ-optredens is Keisteri een beeldend kunstenaar die bekend staat om zijn artistieke persona, Ukkeli: een representatie van culturele fenomenen.
Henri Piispanen is de zanger in No Rules. Keisteri legt uit dat het refrein van het nummer zo uitdagend was dat hij moeite had om een zanger te vinden met genoeg technische vaardigheid om het uit te voeren. Piispanen was de enige wiens stem hoog genoeg kon komen.
Moldavië: Natalia Barbu – In the middle
Natalia Barbu is een violiste, vocaliste en componiste uit Moldavië. Haar opkomst naar roem begon in 1998 in de stad Mamaia, waar ze een zangwedstrijd won. Sindsdien heeft ze 4 studioalbums en 20 singles uitgebracht. Als fervent verhalenverteller schrijft Natalia Barbu zelf de teksten voor de meeste van haar nummers.
De zangeres is geen onbekende van het Eurovisie Songfestival, Nathalie nam ook deel voor Moldavië in Helsinki in 2007, waar ze 10e werd met haar nummer 'Fight',
"In the Middle" is geschreven door Natalia Barbu en Khris Richards. In interviews verklaarde Barbu dat het nummer geïnspireerd was door haar kinderen en het gevoel van liefde. Het nummer werd geschreven zonder verwachtingen, waarbij ze beweerde dat het nummer gewoon "uit mijn hart" kwam. Hoewel het niet specifiek voor het Eurovisie Songfestival was geschreven, werd ze uiteindelijk overgehaald om deel te nemen door haar producers. Ze verklaarde dat het hart van een persoon, het "licht" van de menselijke ziel, "in het midden" van het lichaam is, waarbij het nummer pleit voor het vinden van je ware zelf en het verbinden met "ons goddelijke zelf".
Azerbeidzjan: FAHREE & İlkin Dövlətov – Özünlə Apar
FAHREE is afkomstig uit Baku en opgegroeid in een zeer artistieke familie; zijn vader was een gepassioneerde jazzdrummer, terwijl zijn grootvader een gerespecteerd acteur was. Tijdens zijn universiteitsjaren studeerde FAHREE hard om advocaat te worden, waarbij hij 6 jaar besteedde aan het behalen van zowel een bachelor- als een masterdiploma in de rechten.
Echter, terwijl de wereld in 2020 werd opgeslokt door de wereldwijde pandemie, beleefde FAHREE een renaissance van zijn kinderdroom... zijn leven wijden aan muziek.
De Azerbaijaanse zanger zal op het podium worden vergezeld door Ilkin Dovlatov. "Özünlə Apar" (Neem het met je mee) wordt gezongen in het Engels en het Azerbeidzjaans. Dit is de eerste keer dat het Azerbeidzjaans te horen is in een Eurovisie-inzending uit het land.
Australië: Electric Fields – One Milkali (One Blood)
Electric Fields is het eerste duo dat Australië vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Fans herinneren zich het duo waarschijnlijk nog van de nationale selectieshow van SBS in 2019, Eurovisie - Australia Decides, waar ze op de tweede plaats eindigden, net achter Kate Miller-Heidke, met hun onvergetelijke nummer "2000 And Whatever".
De buitengewone stem van Zaachariaha Fielding en de briljantie van producer en toetsenist Michael Ross komen op een manier samen die traditionele levende cultuur verenigt met muziek die varieert van soulvolle pop tot epische elektronica op grote schaal.
Hun nummer bevat Yankunytjatjara; een Aboriginal taal van de Anangu-mensen, een van de oudste levende culturen op aarde.
Portugal: iolanda – Grito
Muziek speelde al op jonge leeftijd een grote rol in het leven van iolanda. Op haar veertiende nam ze deel aan de talentenjacht Uma canção para ti, en drie jaar later besloot ze haar kans te wagen in de Portugese versie van Idool.
Twee jaar later, in 2014, deed ze een poging bij The Voice Portugal, maar kreeg ze geen draaiende stoelen. In 2022 schreef ze een nummer voor een deelnemer van het Festival da Canção, en dit jaar nam ze zelf deel en pakte ze de overwinning.
Niet lang daarna begon ze op te treden in bars en nationale talentenwedstrijden als een nog grotere toegangspoort tot de muziek. Later verhuisde ze naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze Songwriting studeerde aan BIMM, University of Sussex.
In iolanda's muziek horen we pop en R&B, zonder dat de artiest ooit concessies doet aan haar traditionele Portugese en Iberische wortels.
Luxemburg: Tali – Fighter
Luxemburg is terug! Aan artiest, zangcoach, muziekleraar TALI de eer om haar land na meer dan 30 jaar afwezigheid weer te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival!
In 2021 bracht ze haar debuut-EP Lose You uit, die ze samen met Francis of Delirium schreef. TALI werkt nu aan haar debuutalbum met een nieuwe band genaamd Blue Stripes.
Naast haar bloeiende pop- en songwritercarrière heeft ze gespeeld in een korte indie-film genaamd Agua, en heeft ze ook een succesvolle carrière in het theater opgebouwd, met rollen zoals Tzeitel in Fiddler On The Roof en Eponine in Les Misérables.
"Fighter" is het popnummer dat TALI, zowel in het Frans – één van de drie officiële talen in Luxemburg – als in het Engels zingt. Het nummer moedigt luisteraars aan om elke dag hun dromen na te jagen en te blijven vechten.
Verenigd Koninkrijk: Olly Alexander – Dizzy (Finalist)
Naast bovenstaande 15 deelnemers zullen ook The Big 5 en het winnende land Zweden te zien zijn in de twee halve finales. Hier kun je niet op stemmen maar zij mogen wel optreden.
De eerste finalist die voorbij komt in de halve finale is Olly Alexander, de zanger van de Britse band "Years & Years", bekend van onder anderen "King".
Met drie enorm succesvolle albums tot op heden heeft de zanger, acteur en mode-icoon twee nummer 1-albums in het Verenigd Koninkrijk gescoord, 10 singles in de top 40 van het Verenigd Koninkrijk behaald en recentelijk de BRIT Billion Award ontvangen (met 6,5 miljard streams wereldwijd).
Met zijn band Years & Years en een gloednieuw solotijdperk is Olly een unieke stem van zijn generatie geworden. De Russell T Davies-show It's A Sin won de prijs voor Beste Nieuwe Drama op de National Television Awards, waarbij Olly ook genomineerd was voor Beste Hoofdrolspeler bij de BAFTA Television Awards 2022, voor zijn optreden in de serie.
Olly heeft wereldwijd arena's en festivals geheadlined en samengewerkt met grootheden zoals Sir Elton John, Kylie Minogue en de Pet Shop Boys.
Duitsland: ISAAK – Always on the run (Finalist)
Gedreven door een diepe passie voor muziek, heeft ISAAK zijn vaardigheden in het bespelen van de gitaar, piano, ukelele en drums verfijnd.
Als toegewijde familieman en echtgenoot staat muziek altijd centraal in het leven van ISAAK geweest. Een grote doorbraak voor de zanger kwam in 2021, toen hij de talentenjacht "Show Your Talent" won.
Zijn vroege ervaringen als straatmuzikant hebben zijn kunstenaarschap vandaag de dag gevormd, waardoor hij een diepe verbinding heeft met het vak als zijn publiek.
Het nummer "Always on the run" staat als een uitmuntend bewijs van de mogelijkheid van een lied om emotionele diepten te bevaren en opwindende hoogtepunten te bereiken, waarbij het luisteraars door een kenmerkende en boeiende muzikale odyssee leidt.
ISAAK: "Muziek is de enige toevluchtsoord waar ik kan zijn wie ik ben. Hier is alles toegestaan. Geen labels, geen systeem, geen orde. Pure emoties, een speeltuin niet alleen voor kinderen. En iedereen kan het begrijpen - of ze nu in hun taal zijn of niet."
Zweden: Marcus & Martinus – Unforgettable (Finalist)
Afreizen naar het Eurovisie Songfestival is een lang gekoesterde droom van de Noorse broers Marcus en Martinus.
Marcus & Martinus krijgen bekendheid als een van de grootste pop sensaties van Scandinavië nadat ze Noorwegen's 'Junior MGP' in 2012 wonnen. Op de leeftijd van 9 jaar bereikte hun nummer "To Dråper Vann" de top 10 in Noorwegen en werd snel gevolgd door hun grootste hit tot nu toe, Elektrisk, dat 66 opeenvolgende weken in de hitlijsten stond.
Met meer dan 1,5 miljard streams heeft het duo een enorme aanhang verworven en arena's uitverkocht in heel Scandinavië en de hitlijsten aangevoerd in hun thuisland, evenals in Zweden en Finland, met meerdere hits.
En dit jaar wonnen de broers ook Melodifestivalen, waardoor ze hun buurland Zweden konden vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö.